Bij boer robert mochten de koeien tÓch naar buiten tijdens landelijke actie

Boeren protesteren vandaag tegen het stikstofbeleid door hun koeien in de stal te houden. Want binnenkort hebben ze misschien een vergunning nodig om hun koeien in de wei te laten grazen. Robert Peek uit Wilnis is melkveehouder en steunt de actie, ook al wilde hij zijn koeien niet binnen houden.

Die koeien vinden het heerlijk om buiten te grazen”, Robert Peek gebaart naar de 175 koeien die door het weiland lopen. Één koe likt aan zijn broekspijp. Hier en daar vallen klodders poep. Koeien houden van ritme, zegt Robert. “Die zijn gewend iedere dag naar buiten te gaan voor een verse hap gras.”

Voorbode

Het kabinet wil de stikstofuitstoot sterk verminderen. Een belangrijke reden daarvoor is om Natura 2000 gebieden, die gevoelig zijn voor stikstof, te beschermen. Boerenbedrijven zitten vaak in de buurt van deze beschermde natuurgebieden.In 2019 deed de Raad van State uitspraak dat er geen extra stikstof in deze gebieden mocht terechtkomen. Alle sectoren moeten aan de vermindering van de stikstofuitstoot bijdragen, maar de boeren vinden dat zij met alle maatregelen onevenredig hard geraakt worden.

De laatste ontwikkeling in Overijssel liet de emmer overlopen. Melkveehouders hebben nu alleen een stikstofvergunning nodig voor koeien die op stal staan. Milieuorganisaties willen dat ook de koeien die naar buiten gaan, meewegen in de stikstof-metingen. Dat gebeurt nu niet. Ook het bemesten van het land wordt niet meegenomen in de telling. De rechtbank in Overijssel oordeelde dat de stikstofuitstoot van vee dat buiten loopt beter onderzocht moet worden.

[prepr_photo 9f250bcf-3cd8-4fb8-bdb2-ed8207a73a47]

Dat zou kunnen betekenen dat boeren ook een vergunning nodig hebben om hun koeien in de wei te laten grazen. Ook in de provincie Utrecht kan dit gaan spelen, denkt Robert. “Het begint altijd in één provincie, en dan verspreidt het zich naar de rest van het land. Dit is een voorbode.”

Een ton extra

Het landelijke protest gaat niet alleen over de mogelijke vergunningen. Drie jaar na de stikstofuitspraak is er nog altijd veel onduidelijk over het stikstofbeleid. Robert laat in de koeienstal de emissiearme vloer zien die hij twee jaar geleden aanlegde. Het kostte hem ruim een ton extra, maar zo zou hij zijn stikstofuitstoot beperken.”

Nu ben je twee jaar verder en staat die hele vloer weer ter discussie”, vertelt Robert met enige frustratie in zijn stem. Onlangs bleek namelijk dat emissiearme vloeren mogelijk toch niet zo effectief zijn. Robert: “Dat laat wel zien dat hoe dit hele beleid wankelt.”

De afgelopen jaren ging Robert meerdere keren op zijn trekker naar Den Haag om te demonstreren. Hij voelt zich als boer niet meer gewaardeerd. Dat is een pijnlijk gevoel, vertelt hij. “Het is niet leuk boeren momenteel. Je wordt als een soort ongewenst beschouwd door de overheid. Dat voelt niet goed.”

[prepr_photo 81f23275-bfee-4373-81a7-451abc9673a4]

Een soort crimineel

Hij maakt zich dan ook zorgen over de volgende generatie boeren. Er zijn genoeg jonge mensen die het willen, ziet hij. “Maar ze krijgen het gevoel dat ze een verkeerd vak kiezen als ze boer worden. Als je nu nog boer wordt dan ben je eigenlijk een soort crimineel, dat wordt ze aangepraat.”

Het bedrijf van Robert is een familiebedrijf. Zijn vader was ook boer. Hij hoopt dat zijn kinderen het bedrijf ooit over willen nemen, maar dat is nog de vraag.

Hij blijft in elk geval boeren. Want zich laten uitkopen? Daarvoor vindt hij het werk veel te leuk. Toch hoopt hij dat er iets veranderd in het stikstofbeleid. “Het is een moeras waar de overheid nu inzit. Ze dachten het met een som geld te gaan oplossen, maar dat wordt gewoon weggegooid geld.” Als het aan Robert ligt gaan de stikstofplannen terug naar Brussel. “Over tien jaar zegt de bevolking: wat hebben ze toen gedaan? Dat weet ik zeker.”GemeenteNieuwsWilnis30 mei koe uit de weiagrariersboerenboerenprotestdemonstratiekoeienlandbouwmelkvee houderrobert peekstikstofWilnis

Meer in dossier 30 mei koe uit de wei

Meer in dossier 30 mei koe uit de wei


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×