Rondeveense raadsleden stappen uit cda-fractie wegens 'bestuurscultuur'

Raadsleden Ria de Korte en Simone Borgstede stappen uit de CDA-fractie in De Ronde Venen vanwege de bestuurscultuur. Het duo blijft wel in de gemeenteraad en gaan als zelfstandige raadsleden verder. De gedachte om de fractie te verlaten doet volgens de twee ‘pijn in het hart’. “Wij vonden beiden dat er binnen de CDA-fractie niet goed met elkaar werd omgegaan.

Na een bezinningsdag afgelopen zaterdag hebben wij besloten om uit de fractie te stappen.” Op de vraag wat er dan precies mis is met de bestuurscultuur, wil De Korte inhoudelijk niet ingaan.

De Korte en Borgstede zaten beiden acht jaar in de fractie en gingen hun derde termijn in. “Zo’n beslissing nemen we dus niet lichtzinnig. Dat de bestuurscultuur niet goed was speelde al wel langer, maar de fractie verlaten is dan toch een enorme stap.”

tekst gaat door onder de video

Geslonken fractie

De CDA-fractie is na de gemeenteraadsverkiezingen behoorlijk gekrompen. In 2021 hadden het CDA nog zeven zetels, na de verkiezingen waren dat er vijf. Met het vertrek van de twee raadsleden blijven er nog drie over. Daarnaast zit het CDA voor het eerst in de geschiedenis niet in de coalitie maar in de oppositie.

Dat de omgangsvormen binnen de lokale CDA niet oké zijn, had ook gevolgen tijdens het vormen van een coalitie, vertelt De Korte. “We werden hierdoor buiten het college gehouden door andere fracties. Ook zij hadden vraagtekens over de bestuurscultuur van het CDA.”

De Korte en Borgstede behouden hun zetel en gaan zelfstandig verder. Ook blijven ze lid van het CDA. 

Het CDA was nog niet bereikbaar voor commentaar.GemeenteMijdrechtNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×