De bocht bij mijdrecht verruimen of verleggen? "dat wij moeten wijken is heel schrijnend"

Er liggen nieuwe toekomstplannen voor de N201. De provinciale weg moet tussen Loenersloot en Mijdrecht grondig aangepakt worden. Het doel is de veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid verbeteren. Maar: met het nieuwe voorstel voor de bocht bij Mijdrecht zijn de inwoners en de gemeente van De Ronde Venen niet blij.

“Hier was vroeger de hooiberg”, Cor Mulder wijst naar de schuur waar nu vogelkooien tegenaan staan. “Dit was het boerderijtje. Daar woonden m’n opa, oma en mijn vader.” De boerderij werd omgebouwd naar een twee-onder-één-kap. De zeventigjarige Cor woont in het huis waar zijn opa en oma vroeger woonden, zijn broer woont ernaast. In het huis waar ze beiden geboren zijn.”

De koeien kan ik me nog goed herinneren. Waar we nu staan daar stond m’n opa vroeger te melken.” Er is heel wat familiegeschiedenis in en rond zijn huis, beaamt Cor. “Er zit wel echt emotie in dit stukje.” Hij wil niet weg van de plek. Maar dat gaat mogelijk wel gebeuren. De provincie heeft namelijk plannen met de N201-weg die langs het huis loopt.

Te duur

Al tientallen jaren is de bocht bij Mijdrecht een groot knelpunt. De scherpe bocht, stoplichten en enkele rijbaan leiden tot opstoppingen en onveilige situaties. Tot vorig jaar was het plan om de bocht te strekken: de weg zou dan niet meer door Mijdrecht heen gaan maar als rechte weg verlegd worden. Dat plan blijkt nu toch te duur voor de provincie.

In het nieuwe plan van de provincie wordt de bocht verruimd: er komt een paralelweg, een extra opstelstrook bij het verkeerslicht, en de bushalte wordt verplaatst. Voor dit plan is extra ruimte nodig: dus zes huizen en restaurant Jettiez moeten gesloopt worden. Daar zijn omwonenden én de gemeente niet blij mee.

Geboren op dit stekkie

Cor kreeg een paar weken geleden een uitnodiging voor een gesprek met de provincie. Hij dacht dat het zou gaan over de oude plannen. Tot hij hoorde dat hij mogelijk weg moet. “Je bent helemaal overrompeld, je slaat helemaal dicht. Je denkt: wat zijn ze nou van plan? Dat kan toch niet? En dan hier allemaal huizen slopen. Bijna iedereen die hier woont is hier geboren op dit stekkie. En dat moet allemaal gewoon maar weg.”

Ook Erik Dijkstra, eigenaar van restaurant Jettiez, is zacht-gezegd niet blij met de plannen. “Dat wij moeten wijken voor een weg die iets breder gemaakt moet worden, dat is toch wel heel schrijnend.” De onzekerheid is groot voor de ondernemer en zijn personeel “Het personeel is in paniek. Zij hebben huizen, kinderen, hypotheken.. wat gaan ze doen? De arbeidsmarkt is krap. Ze kunnen overal gaan werken.”

Erik en Cor hebben bezwaar aangetekend. De steun van de gemeente De Ronde Venen hebben ze in elk geval: ook het college is niet tevreden met de plannen voor de N201.

Vol verbazing

“Onze eerste reactie was toch wel een lichte teleurstelling”, vertelt wethouder Mobiliteit Anja Vijselaar. “Vol verbazing hebben we gekeken naar de gepresenteerde plannen.” Volgens het college is het verruimen van de bocht geen duurzame verbetering. “Dit eigenlijk gewoon een minder plan. Het is een uitgeklede versie van eerder besproken plannen van de provincie.”

[prepr_photo 70077088-1a70-486f-9978-d5e0ad891ccf]

Alleen met het strekken van de bocht wordt de veiligheid en leefbaarheid echt goed verbeterd, volgens Vijselaar. “Zeker als we nog meer woningen gaan bouwen en het bedrijventerrein uitbreiden is dat van groot belang.” Het college heeft een brief gestuurd naar de gedeputeerde staten toe. “We hebben veel te bespreken met de provincie”, zegt Vijselaar. “We moeten het samen gaan doen.”

Het college wil meer betrokken zijn bij de plannen en de uitvoering van de provincie. Zeker als het gaat om de gevolgen voor omwonenden. Vijselaar: “Het is moeilijk dat de provincie de gesprekken aangegaan is met de betrokkenen waar wij niet bij betrokken waren. Dit zijn onze inwoners en daar wil je ook gewoon goed voor zorgen.”

Goedkoper

De provincie laat weten dat vorig jaar is gekozen voor een “kosteneffectiever maatregelenpakket met meer aandacht voor leefbaarheid en verkeersveiligheid.” Om die reden is gekozen voor het verruimen van de bocht.Volgens de provincie is het verruimen zo’n 20 miljoen euro goedkoper dan het strekken van de bocht. Het alternatief van het strekken van de bocht wordt wel meegenomen in de plannen, laat de provincie weten.

“Gezien de impact van deze maatregel voor omwonenden en de reacties uit de omgeving tijdens o.a. de inloopavonden, wordt ook de maatregel ‘strekken van de bocht’ verder onderzocht als input voor de besluitvorming door Provinciale Staten, gepland in november 2022. Er is op dit moment nog geen keuze gemaakt maar wel een alternatief toegevoegd.”

De provincie is in gesprek met de eigenaars van de panden over de vergoeding. “Als Provinciale Staten kiezen voor de maatregel ‘verruimen van de bocht’ worden deze eigenaren schadeloos gesteld, maar de eigenaren zullen zelf een andere (huur- of koop-)woning moeten vinden.”

150 vogels

Een andere woning vinden zal nog lastig worden, vertelt Cor. Hij heeft een emmertje vogelvoer in zijn handen. Nadat hij een TIA kreeg moest hij stoppen met zijn werk als vrachtwagenchauffeur. Om iets om handen te hebben begon hij vogels te houden. Dat is “een beetje uit de hand gelopen”. Inmiddels heeft hij 150 vogels.

Zijn broer heeft 70 karpers. “Die moeten ook allemaal een plekje.” En een plek zoals hier, dat vind je niet snel. “Een stuk grond van ruim 1000 vierkante meter, met een dubbelwoonhuis waar ik met mijn broer kan wonen. Vertel mij maar waar ik dat kan vinden in de vrije natuur.”

Als ondernemer kan Erik nu niet veel. “Je bent toch aan het wachten”, vertelt hij. “Als ik naar de bank ga voor een lening om m’n terras uit te breiden zeggen ze: je wordt misschien onteigend over een paar jaar. Als ik het zou willen verkopen omdat ik denk: ik ga ook voor de zekerheid dan wil niemand hebben.”

Erik wil graag duidelijkheid, zodat hij een plan kan maken. Het liefst blijft hij met Jettiez op deze plek. “Het is gewoon niet fijn als je zeven jaar in een zaak zit wat je met ziel en zaligheid hebt opgebouwd. Dat dat dan opeens zo weggevaagd wordt.”AbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsbochtbocht n201 mijdrechtjettiezknelpunten n201n201provincietoekomst n201wethouder anja vijselaar


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×