Provincie stemt in met plan om beruchte bocht bij mijdrecht aan te pakken

Provinciale Staten stemt in met het verleggen van de bocht bij Mijdrecht aan de N201. De Statenleden roepen unaniem op een fietstunnel aan het plan toe te voegen. Gedeputeerde Strijk gaat nu op zoek naar de beste plek voor een tunnel.

Verruimen of verleggen: al jarenlang wordt gepraat over de provinciale weg tussen Loenersloot en Mijdrecht. Onder meer de scherpe bocht bij Mijdrecht, stoplichten en een enkele rijbaan leiden tot opstoppingen en onveilige situaties.

Eerder wilde de provincie de bocht verruimen. Met dat plan zouden zes huizen en een restaurant gesloopt moeten worden. Daar waren omwonenden én de gemeente niet blij mee. Toen in november duidelijk werd dat de bocht toch zouden worden gestrekt, waardoor de panden gespaard blijven, noemde restauranteigenaar Erik Dijkstra dat “een vervroegd Sinterklaascadeautje“.

Fietstunnel

Eerder stelde de provincie dat het verruimen van de bocht zo’n twintig miljoen euro goedkoper zou zijn dan het verleggen van de weg. In het nieuwe plan werden de geplande drie fietstunnels wegbezuinigd waardoor de totale kosten 95 miljoen euro zouden bedragen, nog steeds vijf miljoen meer dan bij het verruimen van de bocht. Met de waarschijnlijke toevoeging van een fietstunnel stijgen de kosten nog meer.

Het nieuwe plan stuitte andere omwonenden tegen het zere been. Omwonende Tom van Schaijk zei vanmorgen bij Radio M Utrecht dat drie á vier hectare platteland verdwijnt, waaronder een stuk weidevogelgebied. Daarnaast vrezen hij en zeventien andere huishoudens dat zij daarmee worden afgesloten van Mijdrecht.

Met de huidige plannen moeten zij straks 1,5 tot 2 kilometer omfietsen of omrijden. Een fietstunnel of fietsbrug kan dit voorkomen. Om hen en andere fietsers tegemoet te komen kwam CDA-statenlid Gerdien Bikker, die gisteren nog ter plaatste is gaan kijken, met een motie voor een fietstunnel. Die werd unaniem gesteund. Gedeputeerde Strijk zegt toe met een plan te komen voor een fietstunnel. Ook wil hij het weidevogelgebied elders compenseren, mocht het verdwijnen.

Tunnel met een gouden randje

Aan een fietstunnel hangt volgens Gedeputeerde Staten een prijskaartje van twaalf miljoen euro. Na enig gegoogel is dit volgens ChristenUnie-Statenlid Harry Wolting veel te hoog ingeschat. Volgens hem is een tunnel vaak ook te realiseren voor één tot vier miljoen euro. “Een tunnel van twaalf miljoen euro is een tunnel met een gouden randje, dat hoeven de bewoners niet, zij willen alleen van A naar B.

“De beslissing van de provincie wil niet zeggen dat de aanpassingen aan de N201 snel gedaan zijn. “We gaan nu het plan promoveren van studiefase naar de voorbereidingsfase”, zegt CU-Statenlid Wolting. “We zullen de N201 nog wel vaak voorbij horen komen de komende tijd.”GemeenteMijdrechtNieuwsbochtbocht n201 mijdrechtjettiezn201provincie utrecht


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×