Sebastiaan haverhoek geslaagd voor 2e dan taekwondo

Mijdrecht – Horangi taekwondoka Sebastiaan Haverhoek heeft tijdens het nationale dan-examen van december 2022 zijn tweede dan taekwondo behaald: de tweede graad van de zwarte band. Dit heeft hij mede te danken aan de vele trainingsuren met zijn trainingspartner Thomas Juressen.

De dan-examens worden nationaal georganiseerd en werden deze keer gehouden in Nieuwegein. De Taekwondo Bond is in Nederland de enige organisatie die officieel de eerste dan, zwarte band, en hoger uit mag reiken. Binnen de taekwondoschool Horangi Taekwondo, kunnen de voorafgaande geel, groen, blauw en rood gekleurde banden worden gehaald, verspreid over 9 examens.

Op een zwarte bandexamen taekwondo moet de kandidaat bewijzen dat hij of zij een aantal vaardigheden bezit. De taekwondosport wordt ingedeeld in verschillende onderdelen. De dag begint met een schriftelijke toets over Koreaanse benamingen van technieken en lichaamsdelen, het is immers een Koreaanse sport. Hoe hoger de band, des te moeilijker de vragen worden.

Bij het onderdeel poomse voer je individueel een vaststaande reeks technieken uit. Het gaat hierbij om de lichaamsbeheersing, technieken, kracht en uitstraling. Ondanks lichte zenuwen liet Sebastiaan hier drie keer een goede poomse zien. Bij de stapssparring laat je zonder te raken zien controle te hebben over je technieken ten opzichte van een tegenstander.

Daarna volgde het onderdeel zelfverdediging, waarbij je voor 2e dan wordt aangevallen door een tegenstander met een stok. Hierop moet je snel en efficiënt reageren. Tijdens het sparren laat je zien dat je inzicht hebt in het (olympische) spel waarbij je punten scoort door je tegenstander te raken. 

Als laatste komt de breektest. Met kracht en precisie moet je in één sprong twee planken van 18 millimeter doorslaan of -trappen door middel van goede technieken. 

Gelukkig vond de examencommissie dat Sebastiaan een erg goed examen heeft afgelegd.  

Kijk voor meer informatie over taekwondo en Horangi op www.horangi.nl of op de Facebookpagina.

Geplaatst door: Ferry MulderMijdrechtNieuwsSportWilnis2e dan taekwondogemeente de ronde venenhorangi taekwondo mijdrechtMijdrechtrtv ronde venensebastiaan haverhoekSporttaekwondotaekwondo examenzwarte band taekwondo

Meer in dossier 2e dan taekwondo

Meer in dossier 2e dan taekwondo


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×