Lezing arie bloed over gruwelijk frans optreden in waverveen

Vinkeveen – Op 27 augustus a.s. verzorgt Arie Bloed een lezing over het gruwelijke optreden van het Franse leger in Waverveen in november 1672.

Dit is ongetwijfeld de grootste ramp die het dorp Waverveen ooit heeft getroffen. Tijdens een koude novembernacht kwamen enkele tientallen mensen om het leven en viel bijna de helft van alle woningen aan de vlammen ten prooi.

Arie Bloed gaat in zijn lezing uitgebreid in op wat er destijds in Waverveen voorviel. In zijn verhaal gebruikt hij de geschriften van de toenmalige predikant van de gereformeerde kerk in het dorpje, dominee Henricus Selijns, die waarschijnlijk al binnen twee weken na de ramp de gebeurtenissen in het Kerkboek beschreef. Dit Kerkboek van dominee Selijns zal voor deze ene dag ook te zien zijn in de tentoonstelling over het Rampjaar 1672.

Arie Bloed gaat uitgebreid in op de betekenis van dit unieke geschrift, dat vanuit het kerkbestuur van Waverveen in bewaring is gegeven in het Regionaal Historische Centrum RHCVV in Breukelen, en dat nu dus eenmalig in Vinkeveen wordt geëxposeerd. Tevens geeft Arie een verhelderende toelichting op de historische prent van Sorious over de aanval op Waverveen.

De lezing kan worden gekoppeld aan het bekijken van de tentoonstelling ‘1672 RampZalig’.

Arie Bloed is een geboren en getogen Wavervener, die zich na zijn studies geschiedenis en rechten jarenlang heeft beziggehouden met internationale veiligheidsvraagstukken. Ondertussen bleef zijn hobby de plaatselijke- en regionale geschiedenis van De Ronde Venen, waarover hij geregeld publiceert, onder meer in het kwartaalblad ‘De Proosdijkroniek’. Samen met Jan Compier publiceerde hij in 2021 het boek ‘Waverveen: van boeren, burgers en buitenlui’.

De lezing vindt plaats op zaterdag 27 augustus a.s. om 13:30 uur in de R.K.-kerk aan de Kerklaan in Vinkeveen. De kerk is open om 13:00 uur. De toegang is gratis.CultuurGemeenteNieuwsVinkeveenWaverveenarie bloedCultuurexpositie 1672 rampzaliggemeente de ronde venenherdenking rampjaar 1672historiehistorische vereniging de proosdijlandeninval franse legerkerkboek dominee selijnslezingoorlogsmisdadenrampjaar 1672rtv ronde venentekening waverveen sorioustentoonstelling rampjaar 1672waverveen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×