Hoe gaat het met het lerarentekort in de ronde venen?

Vacaturesites staan vol met oproepen voor docenten en leraren. Landelijk is het lerarentekort goed merkbaar. Veel scholen moet op een creatieve manier het schooljaar beginnen; door bijvoorbeeld online lessen of samengevoegde klassen. Hoe gaat het in De Ronde Venen?

Het Veenlanden College opende vandaag haar deuren voor de middelbare scholieren in Mijdrecht en Vinkeveen. De leerlingen kunnen voor alle vakken een docent verwachten: alle openstaande vacatures zijn op tijd vervuld.

Maar het aanbod is schaars, merkt de conrector. “Het wordt ieder jaar moeilijker om de vacatures te vullen.” Invalkrachten zijn er bijna niet meer, vertelt hij.

Hij verwacht dat het de komende jaren nog lastig zal blijven nieuwe docenten te vinden. Op het Veenlanden College zijn veel stagiaires, “die probeer je dan aan te houden”, vertelt hij. “Dat werkt goed, want je kent iemand dan al.”

Één fulltimer te kort

Basisschoolleerlingen konden gisteren al naar school. Bij OBS De Eendracht was het niet gelukt om alle vacatures te vervullen. Ze komen één fulltimer te kort. “Door zwangerschapsverloven moeten we een beetje creatief worden,” laat de school weten. “Iemand die voor twee klassen staat bijvoorbeeld.”

De vacatures stonden voor de zomervakantie al uit, maar helaas is er nog steeds één onvervuld. “Het is even niet anders.” Toch hebben ze zin in het nieuwe schooljaar: “We zijn gisteren goed van start gegaan, en we hopen snel iemand te vinden.”

Op de Hoflandschool uit Mijdrecht  zijn alle groepen bemand. De school laat weten dat ze voor twee groepen gebruik hebben moeten maken van detacheringsbureaus. “Het is heel lastig om vaste mensen te vinden.” De ingehuurde krachten kunnen wel het hele schooljaar blijven.

Op het nippertje

In Abcoude begint het schooljaar pas volgende week. Toch is het personeel vandaag al aanwezig op de Piusschool. De lokalen worden ingericht en het lesmateriaal voorbereid.

Alle docentposities zijn vervuld op de basisschool, maar dat was niet eenvoudig. “We hebben de gaten gelukkig op het nippertje kunnen invullen”, vertelt de schooldirecteur. Ook op deze basisschool is het lerarentekort voelbaar. “We staan de komende jaren voor een enorme uitdaging.”

Inval op korte termijn blijft lastig. “Als er iemand ziek wordt moeten we dat creatief met elkaar oplossen”, vertelt een onderwijsassistente. “Zoals een parttimer die extra werkt of een assistente die een keer extra invalt.” Voor nu loopt de voorbereiding in elk geval op rolletjes, en kijkt het personeel er naar uit om de leerlingen volgende week weer te ontvangen. “Wij kijken vol vertrouwen het nieuwe schooljaar tegemoet.”AbcoudeBaambruggeGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisbasisschoolhoflandschool mijdrechtlerarentekortmiddelbare schoolnieuw schooljaarobs eendrachtpiusschool abcoudescholenveenlanden college


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×