Met 51 miljoen worden de basisscholen in de ronde venen de komende jaren aangepakt

Oude gebouwen, ruimtetekort of slechte ventilatie. Het zijn problemen waar veel basisscholen mee te maken hebben. De gemeente De Ronde Venen wil daarom de komende vijftien jaar flink investeren in schoolgebouwen. De wethouder stelt er ruim 51 miljoen voor beschikbaar.

“Dit is eigenlijk een gymlokaal, maar hier moeten we nu lesgeven.” Jacco Kroese staat in een kring van kleine stoeltjes waar rugzakjes aan hangen. De voorzitter van het bestuur van basisschool De Schakel loopt naar de houten schotten die achter het bureau van de juf zijn neergezet. Aan de andere kant staan dikke matten en gymtoestellen opgeslagen.

De basisschool in Vinkeveen is uit z’n jasje gegroeid. Dus is de gymzaal omgetoverd tot klaslokaal. Ook de lerarenkamer is verdwenen. Die wordt nu gebruikt als buitenschoolse opvang om het ruimtegebrek op te lossen. En als de leraren zich willen terugtrekken? “Dan moeten ze naar huis. Want helaas hebben wij geen lerarenkamer meer”, vertelt Kroese in de kleine ruimte vol speelblokken en tekeningen.

Het bestuur van de basisschool is dan ook dringend op zoek naar extra ruimte. En dat kunnen ze nu waarschijnlijk krijgen. De afgelopen twee jaar hebben de schoolbesturen uit De Ronde Venen om tafel gezeten met wethouder Cees van Uden. Daar is nu een ambitieus plan uitgerold om twaalf bassischolen geld te geven voor renovatie, nieuwbouw of uitbreiding.

Flinke investering

Volgens wethouder Van Uden zijn er in de gemeente veel scholen die aan het einde van hun levensduur zijn. “Scholen gaan gemiddeld veertig tot vijftig jaar mee. De scholen in deze gemeente zijn gewoon heel oud. Er zijn er veel aan de beurt om grootschalig gerenoveerd of om nieuw gebouwd te worden.”

Daarom wil de wethouder in de komende vijftien jaar ruim 51 miljoen euro investeren aan de verbetering van de basisscholen. Ook de openbare gymzalen worden aangepakt. De plannen voor de eerste vijf jaar vragen om een investering van zo’n 17 miljoen. Dat is een flink bedrag, beaamt Van Uden. “Het is zeker een flinke investering maar dit echt nodig om de toekomst van het onderwijs veilig te stellen. Scholen zijn gewoon duur. Maar daar betalen we in Nederland belasting voor: om schoolgebouwen goed te regelen.”

Wat er dan allemaal moet gebeuren? Dat kan gaan om renovatie, nieuwbouw of bijvoorbeeld verduurzaming. Grootschalige projecten, zegt Van Uden. “Bij renovatie wordt echt het hele gebouw gestript. Er wordt isolatie toegevoegd, vaak ook een nieuw dak. We moeten zorgen dat het klimaat in orde is en dat het duurzaam is. Dat is allemaal heel belangrijk.”

Ruimtetekort

In eerste instantie worden de korte termijn problemen aangepakt: ondercapaciteit, onderhoud van gymvoorzieningen en de eerste drie scholen die aan de beurt zijn voor renovatie. Bij basisschool De Schakel is de nood erg hoog, dus is deze school als eerste aan de beurt. Voorzitter Kroese kan bijna niet wachten. “De nood is hoog, we hebben echt ruimte tekort. Dus wij zijn heel blij met dit plan. De gemeente laat hier duidelijk daadkracht zien.”

Te weinig ruimte is een vaker voorkomend probleem in de gemeente. Dat heeft meerdere oorzaken. Zo zijn er de afgelopen jaren meer kinderen geboren, vertelt de wethouder. En zijn er veel nieuwe woningen gebouwd. Zo zijn er ook meer leerlingen bijgekomen.

Ook op plekken waar eerder juist een tekort was aan leerlingen, zoals in Wilnis. Van Uden: “De scholen waren daar aan het leeglopen. Destijds dachten we dat we twee van de vier scholen moesten sluiten. Gelukkig is dat toen niet gebeurd.” Want inmiddels zijn de scholen in Wilnis hard nodig. Door een nieuwe wijk in Wilnis zijn er weer veel leerlingen bijgekomen.

Kinderopvang

Daarnaast heeft het bestuur van basisschool De Schakel nog meer plannen. Voorzitter Kroese loopt naar het schoolplein waar de jongste kinderen aan het rennen, skeeleren en spelen zijn. Hij wil een kinderopvang toevoegen aan de school. “Hier op deze plek willen wij een onderwijskindcentrum realiseren. Een extra gebouw waar kinderen vanaf 0 jaar al naar school kunnen gaan. Dan kunnen we van jongs af aan al werken aan de ontwikkeling van het kind. Dat loopt dan door tot ze in groep 8 zitten.”

Maar voor het zover is moet het plan nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Die heeft uiteindelijk de beslissende stem én moet het benodigde geld beschikbaar stellen. Het voorstel wordt waarschijnlijk volgende maand besproken in de gemeenteraad.

Kroese kan het niet laten om toch alvast te dromen over een grotere school. “Als deze uitbreiding voldaan wordt hebben alle klassen tenminste weer een eigen leslokaal”, zegt hij in het lokaal dat nu de geïmproviseerd buitenschoolse opvang is. “En misschien zelfs wel een lerarenkamer.”AbcoudeBaambruggeCultuurGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisbasisschoolonderwijsonderwijs kind centrum de schakelpcb de schakel vinkeveen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×