Gemeenteraad akkoord met twee opties voor nieuwe gemeentehuis

Inwoners van De Ronde Venen krijgen volgend jaar twee opties voor het nieuwe gemeentehuis: een nieuw gemeentehuis bouwen bij het zwembad in Mijdrecht, óf het huidige gemeentehuis renoveren. In maart mogen de inwoners van die gemeente daarover stemmen doormiddel van een referendum. Daar ging in de gemeenteraad nog wel wat discussie aan vooraf. 

Met name het kostenplaatje was voor meerdere partijen een struikelblok. De optie nieuwbouw bij het zwembad zou zo’n 24 miljoen kosten, en renovatie op de huidige plek 22,4. In beide scenario’s gaat het oude gedeelte van het gemeentehuis tegen de vlakte. Dat vinden meerdere partijen een onnodige kostenpost.

Renovatie van zowel het oude als nieuwe gedeelte van het gemeentehuis zou goedkoper zijn dan het oude gedeelte helemaal vervangen. Maar die optie is door het college niet meegenomen. Om die reden stemde onder andere politieke partij PvdA/GroenLinks tegen het raadsvoorstel: “Wij kunnen een miljoeneninvestering als deze niet rechtvaardigen tegenover onze inwoners, zonder dat de goedkopere variant serieus onderzocht is.”

Overreden door bus of tram

Het is de eerste keer dat in De Ronde Venen een referendum wordt georganiseerd. Maar, volgens Pvda/GroenLinks biedt het huidige voorstel niet veel keuze. Fractielid Ernst Schreurs: “Mensen krijgen de keuze of je door de bus of door de tram wil overreden worden.” Schreurs voegde daar aan toe dat een brede maatschappelijke discussie over het plan ontbreekt.

De lokale partij stelde voor om renovatie van het hele gemeentehuis alsnog als serieuze derde optie uit te werken. Dit voorstel werd ondersteund door het CDA, het Inwonerscollectief en de Seniorenpartij.

Het CDA haalde aan dat eerder onderzocht is dat het gemeentehuis momenteel bijna helemaal voldoet aan de Arbowet. Als alleen het achterstallig onderhoud moet worden weggewerkt zou dat zo’n 2,5 miljoen euro kosten. “Dat zijn andere bedragen dan we nu te horen krijgen,” aldus Jan Rouwenhorst van het CDA.

‘Hogere kosten onontkoombaar’

Volgens wethouder Cees van Uden is dat getal niet toereikend. Er moet veel meer gebeuren aan het gemeentehuis om het toekomstbestendig te maken, reageerde hij. De schatting is dat de minimale renovatie van het pand zo’n vier tot zes miljoen goedkoper zou zijn. Maar, zei de wethouder: “dit gaat dan ook minder lang mee.”  

Meerdere partijen gaven aan zich zorgen te maken over de kosten. Zo stelde Simone Borgstede van LEF De Ronde Venen: “De kosten zullen hoger worden, dat is onontkoombaar.” De partij vroeg zich af waarvan dat betaald gaat worden. “Het kan toch niet zo zijn dat we ook nog eens de OZB gaan verhogen in deze tijd van hoge lasten voor onze inwoners?”. De partij wil bindende afspraken maken over budgetoverschrijdingen. Borgstede: “Wij houden ons hart vast”

Communicatieplan

Wethouder Van Uden reageerde dat de exacte bedragen pas vastgesteld kunnen worden als er een keuze is gemaakt door de inwoners en het definitieve plan naar de projectontwikkelaar kan. Hij houdt daarbij rekening dat de uiteindelijke bedragen hoger zullen uitvallen dan nu is berekend.

De VVD, Ronde Venen Belang, D66, Inwonerscollectief, LEF en de ChristenUnie/SGP stemden gisterenavond vóór het raadsvoorstel. Daarmee is het aangenomen. Het college gaat nu aan de slag met een communicatieplan richting de inwoners, dat in december wordt voorgesteld aan de raad. Op 15 maart, tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap, mogen de inwoners dan stemmen tussen deze twee opties.MijdrechtNieuwsgemeentehuisnieuw gemeentehuisraadsvergaderingreferendum


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×