Lezing over utrecht in het rampjaar 1672

Vinkeveen – In de reeks lezingen die de Historische Vereniging ‘De Proosdijlanden’ organiseert als aanvulling op de tentoonstelling ‘1672 RampZalig’ geeft Joke Kok-Hamersma zaterdag 15 oktober a.s. een lezing over de situatie rond Utrecht in het Rampjaar. De spreekster behandelt in haar lezing de situatie in de stad Utrecht ten tijde van het Rampjaar 1672. Tevens legt zij uit wat de reden was van de snelle overgave van de stad aan de Fransen. Ook zal de inkwartiering van de Fransen in de stad Utrecht aan de orde komen en wat het kostte om te zorgen dat de Fransen weer uit de stad vertrokken.

Naast dit alles gaat Joke in op het monument van de protestantse viceadmiraal Van Gendt in de Domkerk en wat de plaatsing van dat beeld te maken heeft met het Rampjaar. Daarbij zal ook het voor de stad Utrecht volgende Rampjaar, namelijk 1674, ter sprake komen.

Joke Kok is gepensioneerd docente Nederlands en geschiedenis. Sinds haar pensionering is zij werkzaam als rondleider in de Domkerk van Utrecht.

De lezing vindt plaats om 13:30 uur in de R.K.-kerk aan de Kerklaan te Vinkeveen. De toegang is gratis.

Deze lezing is de op één na laatste in een door het publiek zeer gewaardeerde reeks, die vorig jaar oktober begon met de lezing van Luc Panhuysen in Wilnis. Op 17 november a.s. volgt aan de Croonstadtlaan in Mijdrecht het slotverhaal, dat verzorgd wordt door Daan Wolfert.

De tentoonstelling ‘1672 RampZalig’ in de R.K.-kerk in Vinkeveen is tot eind oktober elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13:00 tot 16:00 uur te bezoeken.CultuurNieuwsVinkeveenWaverveenCultuurdomkerk utrechtexpositie 1672 rampzaliggemeente de ronde venengeschiedenisherdenking rampjaar 1672historische vereniging de proosdijlandenjoke kok hamersmalezing utrecht in rampjaar 1672lezingen rampjaarr.k. kerk vinkeveenrampjaar 1672rtv ronde venenviceadmiraal van gendt


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×