Partijen stellen vervolgvragen over trapliften

De Ronde Venen – De fracties PvdA/GroenLinks, CDA en Seniorenpartij hebben aan het college van B&W vervolgvragen gesteld over trapliften. Dit naar aanleiding van een nieuwe uitzending van omroep MAX. 

In augustus van dit jaar stelde PvdA/GroenLinks vragen aan het college van B&W over de veiligheid van trappen na installatie van een traplift. Uit een uitzending van MAX Meldpunt bleek namelijk dat trappen met een traplift vaak niet aan de bouwregels uit het bouwbesluit voldoen. Het college reageerde toen dat aan alle wettelijke eisen wordt voldaan. Een nieuwe uitzending van MAX Meldpunt roept daar echter vragen over op. Daarom hebben PvdA/GroenLinks, CDA en de Seniorenpartij vervolgvragen gesteld.

Fractievoorzitter Pieter Kroon (PvdA/GroenLinks): “Uit de beantwoording van onze eerdere vragen blijkt dat leveranciers van trapliften zelf vooraf controleren of een trap, na installatie van een traplift, blijft voldoen aan het bouwbesluit. En ook als inwoners een controle aanvragen, voert de leverancier die uit. Er is dus geen onafhankelijk controle, de slager keurt in principe zijn eigen vlees. Dat kan niet de bedoeling zijn!”

Als iemand slecht ter been is en daardoor de trap niet meer kan gebruiken, is het mogelijk bij de gemeente een traplift aan te vragen. Als die aanvraag wordt toegewezen, komt een bedrijf de traplift inmeten en vervolgens installeren.

Van belang is echter wel dat de trap ook voor andere gebruikers, en bijvoorbeeld ook hulpdiensten, veilig blijft. De trap moet dan ook blijven voldoen aan het bouwbesluit.

Op vrijdag 14 oktober jl. besteedde MAX Meldpunt opnieuw aandacht aan dit onderwerp, waarin ook een gezin uit De Ronde Venen voorkwam. Uit die reportage bleken meerdere problemen. Onder meer het ontbreken van een trapleuning, te weinig ruimte om op de trap te lopen en het blokkeren van een deur en vluchtroute. Het lijkt er dan ook op dat de trap niet meer aan het bouwbesluit voldoet. De leverancier is echter van mening dat dit wel het geval is.

Uit het eerdere item van MAX Meldpunt bleek al dat de installatie van een traplift aan de binnen- in plaats van aan de buitenzijde, vaak veiliger is. Het breedste deel van de trap blijft dan beschikbaar voor andere gebruikers en de leuning hoeft niet verwijderd te worden. Een traplift aan de binnenzijde is gemiddeld wel zo’n 15% duurder.

Opvallend is ook dat uit het item bleek dat in Den Haag, waar de gemeente zelf controleert op het voldoen aan de bouwregels, meer trapliften aan de binnenzijde dan aan de buitenzijde gemonteerd worden.

PvdA/GroenLinks, CDA en de Seniorenpartij hebben daarom schriftelijke vervolgvragen gesteld aan het college van B&W. De partijen willen onder meer weten of de gemeente voortaan ook zelf wil gaan controleren of een trap, na installatie van een traplift, blijft voldoen aan het bouwbesluit. Ook willen de partijen weten hoe de situatie van het gezin dat bij MAX Meldpunt langskwam nu wordt opgelost, en of er nog meer van deze situaties in De Ronde Venen zijn en hoe het college ook die op gaat lossen.

Pieter Kroon: “Het is belangrijk dat trappen veilig zijn en er geen ongelukken gebeuren. Zeker niet als gevolg van een door de gemeente geïnstalleerde traplift. Dat vraagt vooraf controle van de gemeente en de mogelijkheid voor inwoners om ook na installatie een onafhankelijke controle aan te vragen. We hopen dat het college dat ook zo gaat doen!”AbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisbouwbesluitcda de ronde venencontrole trapgemeente de ronde venenmax meldpuntomroep maxpieter kroonpvda groenlinks de ronde venenrtv ronde venenschriftelijke vragen aan college b wseniorenpartij de ronde venentrapliftvervolgvragen traplift

Meer in dossier bouwbesluit

Meer in dossier bouwbesluit


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×