Asielwet ligt ook moeilijk bij vvd de ronde venen

Regio – Met flink wat horten en stoten stemde de landelijke VVD-fractie afgelopen week in met de nieuwe asielwet. Minister-president Mark Rutte moest zelfs hoogstpersoonlijk worden teruggevlogen van de Klimaattop in Egypte, om zijn fractie te overtuigen van de wet. Maar het akkoord heeft de splitsing in de partij niet weggenomen. Ook de Utrechtse fracties zijn verdeeld, schrijft RTV Utrecht op haar website.

Veel VVD-fracties in de provincie Utrecht struikelen vooral over het feit dat de wet gemeenten kan dwingen asielzoekers op te vangen.

In De Ronde Venen is de fractie teleurgesteld in de beslissing van de landelijke partij, vertelt VVD-raadslid Margreth de Wit. “Ik vind het erg spijtig dat de VVD heeft ingestemd met de nieuwe asielwet. Wij denken dat deze wet niet zoveel nut heeft. Het beperkt namelijk niet de instroom, en daar ligt het echte probleem.”

Het kabinet verwacht dat dit jaar in totaal tussen de 48.210 en 55.170 asielzoekers naar Nederland komen, exclusief Oekraïners die hun land zijn ontvlucht. Dat is het hoogste aantal sinds 2015. En ook volgend jaar blijft de instroom waarschijnlijk groot, met een verwachte instroom van 50.650 asielzoekers.

Asielzoekers die wel een verblijfsvergunning krijgen, kunnen vanwege de woningcrisis amper doorstromen naar een woning. Dit zorgt voor een nog grotere uitdaging voor de asielopvang, die nu al vastloopt. Bovendien zijn er sinds 2016 veel asielzoekerscentra gesloten, wat de behoefte aan nieuwe opvanglocaties nog groter maakt.

Een onderdeel van de nieuwe wet is dat gemeenten € 2.500 kunnen krijgen per asielzoeker die ze opvangen. Dit extraatje geldt alleen als gemeenten toezeggen om minimaal 5 jaar lang minimaal honderd extra asielzoekers op te vangen.

Bron: RTV Utrecht Geplaatst door: Ferry MulderAbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisasielopvangasielwetgemeente de ronde venenmargreth de witminister president ruttenoodopvangopvanglocatiesrtv ronde venenvluchtelingenvvd de ronde venenvvd tweede kamer

Meer in dossier asielopvang

Meer in dossier asielopvang


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×