Tijdelijke woonplek statushouders in abcoude

De Ronde Venen – Gemeente De Ronde Venen zorgt er nog dit jaar voor dat nieuwe statushouders een tijdelijke woonplek krijgen. Zij kunnen daardoor sneller starten met hun nieuwe leven, de Nederlandse taal leren en aan het werk. Hotel Koekenbier in de Hoogstraat in Abcoude opent voor zes maanden haar deuren voor deze nieuwe inwoners.

Statushouders zijn erkende asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wijst 54 statushouders toe aan De Ronde Venen voor het eerste half jaar van 2023. De gemeente hoopt met een tijdelijke woonplek de doorstroom in asielzoekerscentra, zoals die in Ter Apel, te bevorderen. Daar verblijven nu ook statushouders die een woonplek in o.a. De Ronde Venen moeten krijgen en van wie al langer bekend was dat zij op termijn, in 2022 of 2023, hierheen zouden komen. Dit gebeurt nu vanaf december in hotel Koekenbier in Abcoude. Het rijk financiert deze tijdelijke woonplek.

De statushouders krijgen nu een tijdelijke woonplek in hotel Koekenbier. De eersten komen in december, de rest komt in de maanden erop. De gemeente is blij dat de hoteleigenaar kamers vrijmaakt en zelf ook veel tijd en energie erin stopt. Binnen 6 maanden wordt de tijdelijke woonplek ingewisseld voor een eigen woonplek in één van de 8 kernen van De Ronde Venen. Vanaf 1 juni 2023 wordt hotel Koekenbier weer in gebruik genomen als hotel.

Zodra de statushouders in de gemeente wonen en ingeschreven staan, kunnen zij inburgeren. Ook kunnen zij werk zoeken of een opleiding volgen. De gemeente vindt dat belangrijk. Een tijdelijke woonplek maakt dat daar sneller mee gestart kan worden.

Op dinsdag 22 november is er van 17:30 tot 19:00 uur een inloopavond voor buurtbewoners. Deze vindt plaats in ‘Onder de Hanenbalken’ boven restaurant de Eendracht. Tijdens deze avond kunnen buurtbewoners en andere geïnteresseerden binnenlopen. Burgemeester Maarten Divendal en wethouder Huib Zevenhuizen zijn samen met collega’s aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Geplaatst door: Ferry MulderAbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteNieuwsasielzoekerscentraal orgaan opvang asielzoekersgemeente de ronde venenhotel koekenbier abcoudehuisvesting statushoudersinformatieavondonder de hanenbalkenrestaurant de eendracht abcoudertv ronde venenstatushoudersvluchtelingen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×