Strijd om wandelpad vinkeveen, eigenaar claimt weg

Wie het wandelpad tussen de Ringdijk en de Demmerik in Vinkeveen oploopt, wordt sinds kort verrast door een bord. ‘Eigen weg, betreden op eigen risico’, staat er. Het paadje wordt dagelijks door vele wandelaars en fietsers gebruikt. Een openbare weg zou je zeggen, maar dat blijkt toch anders te zitten.

“Heel apart, heel raar dit, want het was nooit zo.” Wandelaars die op deze zonnige dag hun vaste ronde lopen zijn verbaasd over het pas geplaatste bord. “Dus officieel mogen we hier niet lopen?”, zegt een man met een klein kind aan de hand.

Levensgevaarlijk

De weg is nog gewoon publiekelijk toegankelijk, al staan er naast het waarschuwingsbord ook een aantal betonnen barrières. Daar kun je gewoon omheen lopen, maar met name voor brommers en scooters die in het donker aan komen rijden is het oppassen geblazen. “Volgens mij is dit levensgevaarlijk”, zegt een man die aan komt lopen. “Er is ook geen verlichting bij, dat lijkt me geen goed idee.”

Dat vindt ook de gemeente De Ronde Venen, waar Vinkeveen onder valt. “Wij vinden dit een gevaarlijke situatie”, zei wethouder Anja Vijselaar (VVD) onlangs tijdens een raadsvergadering. “Wij geven ook advies aan de eigenaar om die situatie op te lossen. Alleen, wij zijn geen eigenaar. We kunnen alleen adviseren.”

Rechter

De eigenaar van het pad is aannemingsmaatschappij Vobi. Die heeft rondom het pad een aantal loodsen staan. De gemeente zou zelf graag eigenaar van het pad willen zijn of in ieder geval zeggenschap willen over hoe het pad is ingericht. Dat probeerde de gemeente af te dwingen via de rechter, maar die oordeelde: Vobi is eigenaar. De gemeente is inmiddels in hoger beroep gegaan tegen die beslissing.

Het pad is nu officieel niet ‘openbaar’, hoewel er wel openbaar gebruik van gemaakt wordt. Maar in theorie zou de eigenaar het pad kunnen afsluiten. En dat zou betekenen dat het Bellopad, een 19 kilometer wandeling tussen Mijdrecht en Abcoude, hinderlijk onderbroken zou worden.

Nutteloze brug

“Dat zou zonde wezen”, zegt een man met kind. “Dit is wel een mooie wandelroute, anders moet je er helemaal omheen.” Dat beaamt een man die met een fiets aan zijn hand langs komt. “Dat zou naar zijn, want dit is een prachtige weg voor de ontsluiting van dit deel van Vinkeveen.”

De afsluiting van het pad zou ook betekenen dat de recent gerenoveerde ophaalbrug die op het weggetje uitkomt tamelijk nutteloos zou worden. Zaak dus dat gemeente en Vobi er met elkaar uitkomen. Die laatste behoudt zich omwille van de lopende rechtszaak van commentaar.

Eigen risico

“Wanneer komt er uitsluitsel over het wandelpad?”, vraagt gemeenteraadslid Wim Stam (CU) zich af. “Zodat er een keer duidelijkheid komt over wat de positie van ons is en die van de eigenaar, want het is wel handig dat daar een keer helderheid over komt.”

Wethouder Vijselaar beaamt dat. “Maar we kunnen juridische procedures niet versnellen. Ik heb wel contact opgenomen met de eigenaar om te kijken of we er op een andere manier uit kunnen komen.” Wordt vervolgd dus. Ondertussen blijft het prachtig wandelen op het Bellopad, maar nu dus wel op ‘eigen risico’.CultuurGemeenteNieuwsSportVinkeveenWaverveenbellopaddemmerikringdijkvinkeveenwandelpad


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×