Opnieuw dode schapen, dierenambulance is veehouder zat: 'dit is walgelijk'

Acht dode schapen trof de Dierenambulance aan in een weiland in De Hoef. Volgens de Dierenambulance zorgt de veehouder al langer slecht voor zijn dieren. De schapenhouder is zich van geen kwaad bewust. “Dit zijn heideschapen, die zijn over het algemeen wat magerder.”

“Ik ben de afgelopen twee jaar al 20 tot 30 keer uitgerukt voor deze man”, vertelt directeur van de Dierenambulance Miriam Bosman. Ze is er klaar mee. Afgelopen weekend was opnieuw een dieptepunt toen ze acht dode schapen aantrof in De Hoef.

Ze kreeg een melding over drie dode schapen. Ter plekke zag Bosman er al snel meer. “We dachten dat ze allemaal dood waren, maar één bleek uiteindelijk nog te leven. Die heeft de dierendokter snel uit z’n lijden verlost”, vertelt Bosman. Ze vermoedt dat de schapen zijn doodgegaan door ondervoeding en slechte verzorging. “Het kan ook uitdroging geweest zijn, want ze hadden geen water.”

Veehouder

Ze had het land al snel herkend als één van de plekken waar een veehouder uit Bodegraven zijn schapen houdt. Voor haar was het duidelijk dat de veehouder al een paar dagen niet langs was gekomen. Ze belde de politie en de NVWA, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Voor de Dierenambulance was dit het zoveelste incident. “Dit is echt walgelijk. Ik ben zo klaar met die man.” Volgens Bosman verwaarloost de veehouder zijn schapen en geeft hij ze geen medische zorg. Al zeker twee jaar volgt ze deze veehouder, die ze op sociale media “de veemaffia” noemt.

De schapen staan verspreid over verschillende stukken land in de provincie Utrecht. Bosman merkt dat ze toch even extra oplet, als ze langs een weiland van de veehouder rijdt. “Zo heb ik zelf al vaak zieke en dode dieren gespot.” Na dit laatste incident is ze er klaar mee. “Dit is walgelijk. Ik ben zo klaar met die man. Hij heeft zich keer op keer bewezen niet in staat te zijn voor zijn dieren te kunnen verzorgen.”

Video van de Dierenambulance die de schapen aantrof:

In één hoekje

Volgens de veehouder zelf is dat onzin. Hij is er van overtuigd dat een hond het ijs overgestoken is en de dieren heeft aangevallen. “Ze lagen allemaal in één hoekje, als ze ziek waren zouden ze verspreid op het land liggen”, vertelt hij. Hij zegt dat er van de rest van de kudde geen schapen meer zijn overleden.

Ook zegt hij dat hij de dieren een dag eerder nog had bezocht. Dat de dieren er dus al dagenlang zouden liggen klopt volgens hem niet. Hij zegt zijn schapen niet te verwaarlozen. “Dat is onzin. Ik heb al veertig jaar schapen. Die vrouw van de Dierenambulance heeft daar helemaal geen verstand van.”

Dat zijn schapen er ongezonder uitzien komt omdat hij een ander type schaap heeft, zegt hij zelf. “Dit zijn heideschapen, die lopen hier over het algemeen niet. Die zijn wat magerder.” De beschuldigingen van de Dierenambulance wijst hij af. “Zij heeft al jaren de vit op mij. Zij probeert mij zwart te maken zodat ze meer sponsoren kan werven. Hoe zieliger het verhaal, hoe beter.”

De veehouder zegt dat hij op dit moment zo’n zeshonderd schapen bezit. Daarvan lopen er zo’n vierhonderd rond in Utrecht. Hij bevestigt dat hij eerder al eens boetes heeft ontvangen. Toch verwacht hij niets na dit incident.

Stappen ondernemen

De NVWA laat weten de veehouder uit Bodegraven al langere tijd in het vizier te hebben. Deze laatste melding was de druppel. “Acht dode schapen die er al dagenlang liggen, dat is ernstig.” De toezichthouder gaat nu stappen ondernemen; zowel op bestuurlijk en strafrechtelijk niveau. Dat houdt in dat er een herinspectie zal plaatsvinden, er een proces verbaal wordt opgemaakt en een rapport van bevindingen.

Met dat nieuws is Bosman blij. Toch is de strijd voor haar nog niet voorbij. “Dit is zeker goed nieuws, maar ik stop pas als hij een veehouderverbod heeft. Hij mag gewoon geen schapen meer houden. Ik wil dat het klaar is.”De HoefGemeenteNieuwsdierenambulancedierenverwaarlozingdode schapennvwapolitieschapenveehouder


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×