Vanaf komende maandag vijfdaagse staking streekvervoer

Regio – Werknemers in het streekvervoer leggen het werk vanaf komende maandag opnieuw neer. Deze keer vijf dagen achter elkaar.

Leden van vakbond FNV staakten anderhalve week geleden ook al twee dagen, waardoor landelijk ongeveer 40% van het openbaar vervoer uitviel. Deze keer sluit ook het CNV zich aan bij de staking, waardoor er waarschijnlijk ook in de provincie Utrecht bijna geen bussen zullen rijden.

De staking duurt van maandag 6 februari tot en met vrijdag 11 februari. De beide vakbonden dreigden vorige week al met de staking, als de werkgevers niet in zouden gaan op een ultimatum dat de vakbonden vorige week hadden gesteld. Daarin eisten de bonden een nieuwe cao met een loonsverhoging gelijk aan de inflatie en minder werkdruk. Dat ultimatum liep maandag 30 januari om 12.00 uur af.

Na het indienen van het ultimatum vorige week liet de Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) al weten deze waarschijnlijk niet te accepteren. Daarnaast dreigde de VWOV het cao-voorstel dat nu op tafel ligt te laten vervallen als de bonden over zouden gaan tot een staking. Dat betekent dat alle partijen weer terug moeten naar de onderhandelingstafel om de cao-besprekingen van voren af aan te beginnen. Een woordvoerder van CNV laat weten dat het tegenultimatum van de werkgevers accepteren voor hun geen optie was. “Had er nog iets nieuws in dat voorstel gestaan, dan hadden we opnieuw een verkenning kunnen doen. Maar daar was geen sprake van. Volgens VWOV is het cao-voorstel dat er ligt bovengemiddeld hoog.

Op dit moment hebben ze een loonsverhoging van 8% geboden. “En bovendien bieden we ook nog een ouderenregeling die 2% kost en nog wat andere dingen, dus in totaal komen we op 11%”, liet Fred Kagie van de VWOV vorige week weten aan RTV Utrecht. FNV en CNV eisen respectievelijk een loonsverhoging van bijna 17% dit jaar en 14% uitgespreid over achttien maanden.

Bij FNV verwachten ze dat bijna alle werknemers in het streekvervoer zich zullen aansluiten bij de staking. “Bij de vorige staking ging het met name nog om leden van FNV. Toen was de actiebereidheid al hoog, en die zie je vaak toenemen gedurende de dagen. En nu komen de leden van CNV daar nog eens bij”, aldus een woordvoerder.

Bij de werkgeversvereniging vrezen ze ook voor de impact van de stakingen. “Stakingen werken ontwrichtend en dat weten de vakbonden ook. De bonden hebben nog altijd de gelegenheid om in te gaan op ons voorstel. We hopen dat het alsnog kan gaan om de inhoud.”

De vakbonden hopen juist dat de tegenpartij tot inkeer komt. FNV hekelt dan ook de “halsstarrige opstelling” van de werkgeversvereniging. Vanwege deze impasse tussen de vakbonden en de VWOV lijken nieuwe stakingen volgende week dan ook onvermijdelijk.

Bron: RTV Utrecht

Geplaatst door: Ferry MulderAbcoudeBaambruggeEconomieMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilniscao streekvervoercnvfnvgemeente de ronde venenkelioslandelijke staking streekvervoermobiliteitopenbaar vervoeropenbaar vervoer provincie utrechtprovincie utrechtrtv ronde venenstreekvervoersyntus utrechtu ovvijf dagen stakenvwov


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×