Verdwijnt de laatste supermarkt uit baambrugge? "zo wordt het een slaapdorp"

Dit jaar worden Henk en Gerrie van der Wilt 70 jaar. En dus vinden de eigenaren van de supermarkt uit Baambrugge het tijd om met pensioen te gaan. Maar de winkel moet blijven, vinden niet alleen zij – maar het hele dorp. 

“Heb je al lekker vakantie Rens? Dat is boffen.” Supermarkteigenaar Henk van der Wilt maakt een praatje met de jongen die samen met zijn moeder krentenbollen en broodjes uitzoekt. Na 25 jaar kent hij eigenlijk iedereen wel die de buurtwinkel in- en uitloopt.

De Dagwinkel is dan ook méér dan een supermarkt, vertelt Henk. “Het is een sociale plek, jong en oud komt hier samen. Er wordt gelachen, er wordt gehuild, er worden verhalen verteld.” Daarnaast functioneert de winkel ook als postkantoor, en hangt er een prikbord met gevonden sleutels en babykaartjes.

Biljarten

Een ontmoetingsplek voor de 1500 inwoners van het dorp dus. Maar, daar komt mogelijk een eind aan. Na jarenlang vakkenvullen en orders plaatsen, gaan Henk en Gerrie er mee stoppen. Meer tijd voor de kleinkinderen, biljarten, vissen en wandelen.

Met het pensioen dreigt de enige winkel voor levensmiddelen in het kleine Baambrugge te verdwijnen. Want een opvolger vinden lukt al drie jaar lang niet. Het wordt dan ook steeds lastiger winst te maken met de winkel, vertelt Henk. “De omzet loopt de afgelopen jaren flink terug. En ik weet niet hoe ons nieuwe energiecontract er uit gaat zien met deze gasprijzen.”

Geen hoopvolle boodschap voor een nieuwe eigenaar dus. Maar Baambrugge zonder supermarkt? Als het aan de inwoners ligt – gaat dat niet gebeuren.

Dahaaaaag winkel

Door heel het dorp zijn affiches achter de ramen geplakt met teksten als “Dahaaaaag winkel” en “De Dagwinkel moet blijven”. De oproep op het affiche om samen na te denken over een oplossing werd massaal beantwoord. Tijdens de bijeenkomst vorige week waren zo’n 200 mensen aanwezig.

“Mensen zijn heel betrokken, het leeft hier echt”, vertelt Dus Versloot, duo-voorzitter van de Dorpsraad van Baambrugge. “Dit is het sociale centrum van het dorp. De laatste voorziening die we hebben in dit dorp. En het is gewoon heel gezellig.”

“Het is zo fijn dat er in het dorp een winkel is”, beaamt een vrouw die in de buurtwinkel haar lunch koopt. “Als die weggaat is dat een gemis voor iedereen.” Zij zou de winkel niet alleen missen voor de boodschappen, maar ook voor het dorpsbeeld. “We hebben een school, een winkel, een café – dat zorgt er ook voor dat het hier aantrekkelijk blijft om te wonen. Als alles weggaat sterft het hier toch een beetje uit.”

Lidmaatschap

Op zoek naar een nieuwe ondernemer dus. Maar dat is nog niet zo eenvoudig met de hoge personeels- en energiekosten. Om de zaak toch rendabel te houden wordt er nagedacht over een oplossing. Zo zouden de inwoners van Baambrugge samen eigenaar kunnen worden van de winkel, binnen een coöperatie.

“Dan kan je subsidies gaan aanvragen”, vertelt Versloot. “Inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, loonkostensubsidie – dat soort dingen.” Ook wordt op deze manier het dorp betrokken bij de toekomst van de winkel. Bijvoorbeeld door contributie te vragen. “Een soort lidmaatschap wat zorgt voor een gegarandeerde omzet”, legt Versloot uit. Want als inwoners beloven elke maand een vast bedrag te besteden in de buurtsuper, dan heeft de ondernemer meer zekerheid.

In de dagwinkel rekent een vrouw een pakje boter af. Ze komt hier een aantal keer per week. Voornamelijk voor de boodschappen die ze vergeten was. Ze zou hier best wat vaker boodschappen willen doen, als dat betekent dat de winkel kan blijven.

Donkere wolken

Goede ideeën dus, uit een betrokken dorp. Maar het moet allemaal nog wel geregeld worden. En snel ook, want Henk wil er vóór de zomer mee stoppen. Of dat gaat lukken? “Ik heb er meer vertrouwen in na de bijeenkomst”, zegt Versloot. “Ik zag best wel donkere wolken, maar je ziet hoe erg het leeft en mensen denken echt mee.”

De Baambrugse dorpsraad gaat de komende tijd hard aan de slag om de plannen voor behoud van de winkel uit te werken. Henk hoopt dat het lukt, want anders ziet hij weinig toekomst voor zijn dorp. “Als dit verdwijnt wordt Baambrugge een slaapdorp. Dit dorp bruist nog, daar willen we graag onderdeel van blijven.”AbcoudeBaambruggeCultuurEconomieGemeenteNieuwsbaambruggedagwinkelHenk van der Wiltsupermarkt


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×