Aanleg glasvezelnetwerk Abcoude stap dichterbij

De aanleg van het glasvezelnetwerk in Abcoude door DELTA Netwerk is weer een stap verder. Afgelopen week voerde aannemer BAM Telecom een succesvolle gestuurde boring uit in het centrum van Abcoude. De ondergrondse boring is vanaf hoek Markvelt/Hoogstraat onder het water bij de Dorpsbrug doorgegaan naar het Kerkplein. Het is de laatste boring die nodig is om ruim 3.000 huishoudens in Abcoude toegang te geven tot het glasvezelnetwerk.

Met een lengte van 125 meter en een maximale diepte van 17 meter is deze boring door de winkelstraat van Abcoude flink lang en daardoor een bijzondere klus. De voorbereiding heeft maanden in beslag genomen. Samen met Waterschap Amstel Gooi en Vecht en gemeente De Ronde Venen is alles tot in detail voorbereid.

De boring is nauwkeurig bestuurd met behulp van een op de boorkop bevestigde sensor. In het gegraven boorgat is bentoniet, een in de natuur voorkomende kleisoort, gespoten. Toen het boorgat de overkant bereikte, werd een 110 mm dikke buis teruggehaald door het bentoniet. Vervolgens worden de glasvezelkabels door de buis geblazen.

Herman Kokelaar, projectmanager DELTA Netwerk licht toe: “Vanaf medio vorig jaar zijn we bezig met de aanleg van het glasvezelnetwerk in Abcoude. De aanleg heeft helaas vertraging opgelopen. Aannemer BAM Telecom moest namelijk wachten op een vergunning, omdat archeologisch onderzoek in de buurt van de kerk moest worden gedaan. Dat heeft een tijd geduurd. De graafwerkzaamheden zijn daarom nu nog aan de gang. De aannemer is momenteel druk bezig om de benodigde verbindingen tot stand te brengen met het landelijke netwerk.”

Ondertussen is bij 30% van de woningen al huisaansluitingen geplaatst. Deze bewoners moeten nog geduld hebben totdat hun glasvezelaansluiting kan worden geactiveerd. Zodra een verdeelstation is verbonden met het landelijke netwerk kan de huisaansluiting actief worden. Met de overige bewoners neemt de aannemer de komende maanden contact op om het glasvezelkastje in de woning te plaatsen.

Kokelaar vervolgt: “Als alles meezit met de graaf- en overige werkzaamheden verwachten we dat de eerste bewoners van Abcoude in het tweede kwartaal van 2024 gebruik kunnen maken van supersnel en stabiel glasvezel. En als alles meezit zal het laatste adres net voor de bouwvak van dit jaar geactiveerd zijn.”

Na het activeren van de huisaansluiting krijgt de telecomaanbieder een seintje. Zij sturen dan het installatiepakket op. Om internet, tv en bellen via glasvezel te installeren komt een monteur langs of de bewoner kan het pakket zelf installeren.

Herman Kokelaar over de planning in De Ronde Venen: “We zijn in juni 2022 gestart in Mijdrecht, waar we nu klaar zijn, net als in Wilnis Veenzijde. Bewoners die een abonnement hebben afgesloten maken gebruik van hun supersnelle glasvezelverbinding. In Vinkeveen is 86% van de bewoners actief en plaatsen we momenteel de laatste huisaansluitingen.”

Kijk voor meer informatie op www.deltanetwerk.nl en voer rechts bovenaan je postcode in. Dan zie je hoe de aanleg verloopt, hoe je een abonnement kunt afsluiten en welke lokale verkopers kunnen helpen met praktische zaken rondom de huisaansluiting.AlgemeenDe Ronde VenenEconomieNieuwsbam telecomdelta netwerkglasvezelnetwerk abcoude


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×