13 boetes voor slachterij in De Hoef

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tussen 2015 en 2022 in elk geval 31 boetes uitgedeeld aan slachthuizen in de provincie Utrecht. Het gaat om drie slachterijen, in IJsselstein, Breukelen en De Hoef. Samen moesten ze € 142.500 betalen, onder meer voor fouten bij het verdoven en doden van dieren en het verkeerd gebruiken van een stroomstootapparaat, meldt RTL Nieuws.

De meeste boetes – 13 – waren voor slachterij Amstelland in De Hoef. Uit de NVWA-documenten blijkt dat dit bedrijf vanaf 2015 tot en met 2022 in elk geval 13 boetes heeft gekregen, van in totaal € 50.000. De meeste boetes komen uit 2018 en enkele uit 2019. Hier zijn meerdere verschillende overtredingen gezien: ontsnapte dieren, koeien die te lang op stal staan met te volle en dus pijnlijke uiers, mest in het drinkwater, schapen die aan hun wol werden opgetild en het stroomstootapparaat werd verkeerd en teveel gebruikt.

Het bedrijf zelf laat aan RTL Nieuws weten dat het na het krijgen van die boetes trainingen en verbetertrajecten heeft doorgevoerd. Sindsdien heeft het bedrijf geen straf meer gehad.

Hoewel slachterij Amstelland de meeste boetes kreeg, moest International Meat Processing Services in Breukelen het hoogste totale boetebedrag betalen: € 62.500 voor tien overtredingen. De meeste daarvan waren voor fouten bij het verdoven en het doden van de dieren, waardoor ze onnodig leden.

Varkensslachterij Westfort, dat vestigingen in IJsselstein en Gorinchem heeft, kreeg sinds 2015 acht boetes van in totaal € 30.000. De hoogste daarvan was € 10.000. Die kreeg het bedrijf omdat een medewerker varkens bij het verdoven meerdere malen ernstig pijn deed met een elektrische tang. De tang werd in de plaats van op de kop van het dier op het lijf gezet. “Het dier gilt van de pijn”, schreef een NVWA-inspecteur daarover.

Het bedrijf zelf zegt dat elk incident er een teveel is. “In het geval er toch een incident plaatsvindt, zoeken wij dit tot de bodem uit en nemen wij alle mogelijke maatregelen om herhaling te voorkomen.”

Vorig jaar mei kondigde minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit extra maatregelen aan om het dierenwelzijn in slachthuizen te verbeteren. Zo moeten stroomstootapparaten verboden worden en wordt cameratoezicht verplicht gesteld. Deze wet is nu in de maak en wordt waarschijnlijk halverwege dit jaar naar de Tweede Kamer gestuurd.

Sinds vorig jaar gelden wel al nieuwe regels voor verscherpt toezicht, waardoor de NVWA harder kan ingrijpen bij ernstige overtredingen of bedrijven die herhaaldelijk de fout in gaan. Zo kan de toezichthouder extra opleiding voorschrijven voor het personeel of zelfs personeel laten vervangen. Ook is er een zogenoemde three strikes-regel, wat inhoudt dat een slachthuis gesloten kan worden als sommige ernstige overtredingen drie keer worden gepleegd.

De foto is ter illustratie en is niet gemaakt in een van de genoemde slachthuizen

Bron: RTL Nieuws RTV UtrechtAlgemeenDe Ronde VenenEconomieNieuwsboete slachterijnvwartl nieuwsslachterij amstelland

Meer in dossier boete slachterij

Meer in dossier boete slachterij


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×