Onvrede bij de bewoners uit Achter de kerken over parkeerproblemen

De wijk Achter de Kerken in Abcoude is een populaire plek geworden voor veel buitenstaanders om te parkeren. In de wijk is gratis parkeren mogelijk en vanwege de nabijheid van bijvoorbeeld het station en het sportcentrum worden auto’s op een merkwaardige manier geparkeerd. De bewoners zijn er klaar mee.

Er is een parkeerprobleem ontstaan. Abcoude is een ideaal vertrekpunt voor een dagje Amsterdam. Met de hoge parkeertarieven in de hoofdstad proberen mensen de kosten te vermijden door elders te parkeren. De wijk Achter de Kerken in Abcoude lijdt hieronder. De bewoners kunnen hierdoor niet meer normaal de deur uit of op hun eigen plek parkeren, en er worden zelfs parkeerplekken gecreëerd.

Bewoner Coen van der Meer, zelf ambulancebroeder en voormalig brandweerman, ziet het creëren van eigen parkeerplekken als een groot gevaar. “Er is hier een parkeerprobleem en er moet iets aan worden gedaan. Je ziet op verschillende plekken in de straat, wanneer mensen buiten de parkeerplekken parkeren, dat dit de doorgang van hulpdiensten belemmert,” vertelt Coen van der Meer.

Het is al meerdere keren voorgekomen, vertellen bewoners uit de straat, dat een brandweerauto wordt vertraagd door gebrek aan ruimte. “Hulpverleners moeten dan hun snelheid verminderen om geen schade op te lopen, of ze moeten aan omwonenden vragen of zij hun auto willen verplaatsen. Bij levensbedreigende situaties moet de weg vrij blijven.”

Handhaving

Volgens de bewoners is de politie niet vaak aanwezig om het probleem tegen te gaan. De politie kan dan ook niet veel doen, behalve op plekken waar parkeren niet is toegestaan een bekeuring uitdelen. Verschillende oorzaken zijn verbonden aan het probleem: er is te weinig parkeergelegenheid, het sportcentrum en zorgcentrum in de buurt trekken veel extra bezoekers aan, en de wijk is ideaal voor buitenstaanders om hun auto dichtbij en gratis bij het station te parkeren, volgens de bewoners. Omdat de politie niet veel doet, probeert Coen van der Meer het probleem op verschillende manieren aan te pakken. “Als brandweerman heb ik nog wel hier en daar een waarschuwing uitgedeeld aan auto’s die de doorgang van hulpverlening belemmeren,” vertelt hij.

 

Naast zijn waarschuwingen is de wijk nu een enquête gestart om het probleem met feiten op papier aan de gemeente voor te leggen. Coen van der Meer heeft 160 enquêtes uitgedeeld aan bewoners en heeft binnen korte tijd al meer dan 90 reacties ontvangen. “We willen het als buurt nog twee weken openhouden en kijken hoeveel meer reacties we krijgen. Een van de meest voorkomende reacties is dat de betonblokken moeten worden opgeofferd om meer parkeerplekken te creëren.” Coen zal de reacties verzamelen en er een document van maken, dat hij later aan de gemeente zal overhandigen om te laten zien wat de mening van de bewoners van de wijk Achter de Kerken is.AlgemeenGemeenteNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×