Aantal winkels in De Ronde Venen daalt tegen de trend in

Het aantal fysieke winkels in ons land is in een jaar tijd toegenomen. Op 1 januari van dit jaar telde Nederland ruim 83.000 winkelpanden, een jaar eerder waren dat er 1.100 minder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Opvallend is dat het aantal winkels in de provincie Utrecht juist is afgenomen, met 0,8 procent. De provincie Utrecht is zelfs de grootste daler.

Behalve in de provincie Utrecht daalde het aantal fysieke winkels eveneens in Noord-Brabant en Friesland.

In de gemeente De Ronde Venen daalde het aantal fysieke winkels ook. Waren er in 2023 nog 225 winkels, begin 2024 telde de gemeente nog 220 winkels, een achteruitgang van 2,7 procent.

In de gemeenten Soest (-10 procent), Oudewater (-8,3 procent) en Leusden (-5,1 procent) daalde dit jaar het aantal fysieke winkelvestigingen het hardst ten opzichte van vorig jaar. Er waren ook opvallende stijgers: in Montfoort en Renswoude nam het aantal fysieke winkels met zo’n 10 procent toe. In de stad Utrecht met 2,4 procent.

Consumenten gaan weer vaker naar buiten voor hun aankopen en dat zorgt voor vertrouwen onder ondernemers, vermoedt het CBS. Het aantal doe-het-zelfzaken steeg met 310 winkels het hardst. Van alle soorten winkels kwamen er relatief gezien de meeste boekhandels bij. Het aantal groeide met bijna 13 procent in een jaar tijd. Daarmee telde Nederland begin dit jaar 660 boekenwinkels. In 2021 daalde het aantal boekhandels nog het hardst van alle soorten winkels.

Bloemenwinkels, dierenwinkels en tuincentra verdwenen het vaakst uit het straatbeeld. Verkoopplekken van geluids- en beeldapparatuur of witgoed zoals wasmachines gingen vorig jaar procentueel het vaakst weg met dalingen tot 3,3 procent. Die afnames waren wel een stuk minder dan in het jaar daarvoor, aldus het statistiekbureau.

Verder zegt het CBS dat het aantal webshops afgelopen jaar opnieuw is gestegen. Begin dit jaar telde Nederland meer dan 95.000 online winkels. Dat waren er een jaar eerder zo’n 84.100. Het was toen voor het eerst dat er meer webwinkels waren dan fysieke winkels.

Bron: RTV Utrecht De foto is ter illustratie



AlgemeenDe Ronde VenenEconomieNieuwsRegiowinkel


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×