‘Een maaltijd die met liefde is gemaakt, smaakt altijd beter’

Als thuiskok bij Stichting Thuisgekookt kun je echt een verschil maken in iemands leven. Door een eenvoudige, huisgemaakte maaltijd te delen, bied je niet alleen voeding, maar ook zorg en aandacht. Het initiatief is bedoeld voor mensen die door fysieke of mentale klachten niet meer zelf elke dag kunnen koken. Zo verbindt Stichting Thuisgekookt buurtgenoten op een heel bijzondere manier.

“Voor elke maaltijdontvanger zoeken we een thuiskok in de buurt. We besteden veel aandacht aan de matchmaking,” legt Wierin van Thuisgekookt.nl uit. “We bellen vaak heen en weer met zowel de maaltijdontvanger als de thuiskok om ervoor te zorgen dat de match perfect is en dat die zo lang mogelijk blijft werken.” 

Als thuiskok bouw je een bijzondere band op met degene voor wie je kookt. Het is een kleine moeite met een grote impact. Je helpt iemand die het echt nodig heeft en krijgt er vaak een waardevolle vriendschap voor terug. Dankzij jouw inzet kunnen mensen genieten van een heerlijke, zelfgemaakte maaltijd en voelen ze zich weer verbonden met hun gemeenschap. Het is meer dan eten; het is een manier om te zorgen, te delen en samen te zijn.

In onze gemeente zijn er momenteel 20 koppels, waaronder thuiskok Catherine.Zij zag in de lokale krant een advertentie staan van thuisgekookt.nl en ze was gelijk geïnteresseerd. Catherine komt uit Canada en merkte dat het moeilijk is om erbij te horen als je geen Nederlands spreekt. ‘Ik was blij om te zien dat Thuisgekookt niet discrimineerde op basis van taal en waren eigenlijk heel enthousiast over immigranten die zich aanmelden’, vertelt Catherine. 

Catherine kookt twee keer per week voor haar maaltijdontvanger, die een straat verderop woont, dus na even wandelen is de maaltijd nog warm overgebracht. Er zit helemaal geen extra werk aan, maar wel wat extra dankbaarheid. ‘Ik bedacht dat ik, aangezien ik al een maaltijd voor mijn gezin moet koken en vaak met restjes zit, de extra portie gewoon aan iemand anders zou kunnen geven die er dankbaar voor zal zijn. Het kost mij niet echt meer tijd of geld, maar het kan wel echt een positieve impact hebben op iemand anders’, aldus Catherine. 

 

Wierin van  Thuisgekookt: “Uit onderzoek blijkt dat 450.000 mensen in Nederland een sociale maaltijdservice nodig hebben. Dat is een heel grote groep en wij willen eigenlijk iedereen helpen die hulp nodig heeft. Er zit ook een grote sociale kant bij, de maaltijd en het contact tussen de mensen zorgt er hopelijk ook voor dat mensen zich ook minder eenzaam voelen. In De Ronde Venen hebben zich inmiddels 61 thuiskoks aangemeld, die graag een maaltijd extra willen maken.” 



AlgemeenCultuurEconomiethuisgekookt


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×