(Beter) Nederlands leren in de bibliotheek

Het is gelukkig al flink bekend dat je met vragen over de Nederlandse taal welkom bent in de bibliotheken. De taallessen die ze geven zijn voor zowel anderstaligen maar ook voor Nederlandstaligen, die bijvoorbeeld hun schrijfvaardigheden willen verbeteren.

 

Er komen vooral jongere mensen bij de bibliotheek om hun taalvaardigheden te verbeteren. “Dan zijn ze anderstalig en hebben ze jonge kinderen en willen ze toch graag de gesprekken met de leerkracht goed begrijpen. Maar ook als ze bij de huisarts zitten, is het handig om goed te weten wat er gezegd wordt en dan vervolgens het goed kunnen lezen wat er op het doosje van de paracetamol staat’, vertelt Severine Doornkamp begeleider digitaalhuis van de bibliotheek Mijdrecht. 

Zodra Severine een intake heeft gehad, gaan zij samen kijken welke taallessen het beste passen. Er is een taalschool die meer is gericht op school en werk. De mensen die zich hierbij aansluiten zijn al meer gevorderd in de Nederlandse taal, maar niet voldoende om bijvoorbeeld een baan te krijgen of een opleiding te starten.
Daarnaast is er ook een taalschool voor mensen die nog niet zo goed zijn in Nederlands. Op deze school gaat het meer over het dagelijks leven van mensen en hier gaan de mensen een jaar lang twee keer per week naartoe. Deze lessen worden echt door professionals gegeven die via Tympaan de Baat komen. 

“Mensen die een andere taal spreken en graag Nederlands willen leren komen wel snel naar ons toe met een duidelijke hulpvraag. Dat is lastiger bij mensen die al goed Nederlands spreken. Je weet dan niet of ze goed kunnen lezen of schrijven. Voor iemand die moeite heeft met de basisvaardigheden is het moeilijk om de stap naar ons te zetten. Het blijft toch lastig als je het wel weet, maar niet durft toe te geven. Maar het is wel moeilijk hoor, deze groep is het lastigst te herkennen.”

De bibliotheek werkt samen met de gemeente De Ronde Venen en Tympaan de Baat, samen hebben zij het digitaalhuis opgezet. In dit digitaalhuis werken de betrokkenen samen en is er voor inwoners van de gemeente de mogelijkheid om hun basisvaardigheden te verbeteren. In het digitaalhuis worden lessen gegeven over de Nederlandse taal of over computers en de digitale wereld.



AlgemeenCultuurDe Ronde VenenGemeenteNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×