Samen Sterk: De Z-route helpt statushouders

De gemeenten De Ronde Venen en Stichtse Vecht werken samen met Kansis aan een speciaal inburgeringstraject voor statushouders, genaamd de Z-route. Na de zomervakantie begint de volgende groep deelnemers.

De Z-route heeft als doel om statushouders zelfredzamer te maken. Deze groep bestaat uit mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal en weinig tot geen onderwijs hebben gehad. Elke maandag krijgen zij 13 weken lang training bij leerwerkbedrijf Kansis. “Van het lenen van een boek bij de bibliotheek, energie besparen in huis tot het afrekenen van boodschappen, we oefenen met situaties uit het dagelijks leven, vaak op een visuele manier,” zegt docent Elja.

De cursus bestaat niet alleen uit theorie, maar heeft ook een praktisch onderdeel. Op maandagmiddag werken de deelnemers op de verpakkingsafdeling bij Kansis in Breukelen. Kansis en KansisGroen vormen samen het sociaal ontwikkelbedrijf in de regio De Ronde Venen en Stichtse Vecht. Daarnaast volgen de deelnemers drie dagen per week taallessen in Mijdrecht of Woerden. In totaal moeten zij 800 uur aan taalles volgen en 800 uur meedoen in de maatschappij, waaronder de verpakkingswerkzaamheden bij Kansis.

Inburgeringsconsulenten van de gemeenten begeleiden de deelnemers. “Het mooie is dat we echt kijken naar ieders eigen niveau en wensen. Voor de één is vrijwilligerswerk het hoogst haalbare, voor de ander betaald werk. Ik begeleid nu een inwoner die graag in de zorg wil werken. Daarom zoeken we voor haar een vrijwilligersplek, om ervaring op te doen en de taal te leren,” vertelt consulent Imane.

De gemeenten zijn trots op deze samenwerking. Hun beleidsadviseurs ontmoetten elkaar bij een regionaal overleg en besloten de krachten te bundelen. In het Ontwikkel-Lab van Kansis kreeg de Z-route vorm, als onderdeel van de Wet Inburgering. 

 



AlgemeenCultuurDe Ronde VenenEconomieGemeenteNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×