Toekomst Groene Hart onzeker na schrappen Nationaal Programma Landelijk Gebied

Onzekerheid voor Groene Hart na schrappen NPLG

De toekomst van het Groene Hart is onzeker door het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Dit besluit van het kabinet zet een rem op plannen voor natuurherstel, waterkwaliteit en klimaat, die samen met de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht waren opgesteld. Hoewel de doelen blijven gelden, is de financiële steun grotendeels weggevallen.

Gedeputeerde Mirjam Sterk van de provincie Utrecht spreekt haar zorgen uit: “De doelen staan nog steeds, maar er is geen zicht op een nieuwe aanpak. Stoppen betekent geen vooruitgang, maar achteruitgang.” Ze benadrukt dat de provincie en haar partners veel tijd en energie in de plannen hebben gestoken en dat het belangrijk is dat deze door kunnen gaan.

De gevolgen voor het Groene Hart kunnen groot zijn. Zonder financiële middelen dreigen belangrijke projecten voor natuur, waterbeheer en landbouw stil te vallen. Dit kan leiden tot verslechtering van de biodiversiteit en waterkwaliteit. Daarnaast ontstaat er onzekerheid voor boeren en ondernemers, die afhankelijk zijn van steun voor stikstofreductie. Ook woningbouw en infrastructuurprojecten in de regio kunnen vertraging oplopen door het wegvallen van stikstofruimte.

Waterschappen blijven ondertussen doorgaan met hun werk, omdat de doelen voor schoon en voldoende water niet verdwijnen. Ze verwachten op korte termijn een alternatief plan van het nieuwe kabinet, zodat de doelen voor waterkwaliteit en klimaat toch gehaald kunnen worden.

Provincies en waterschappen hopen dat de investeringen niet verloren gaan en roepen het kabinet op om snel met een nieuwe aanpak te komen om verdere vertraging te voorkomen.



Nieuwsgroene hartklimaat


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×