Gemeente wil grip krijgen op torenhoge kosten jeugdzorg

Uit een recent rapport van adviesbureau Berenschot blijkt dat de kosten voor jeugdzorg en Wmo in 2023 maar liefst €2,7 miljoen hoger uitvielen dan begroot. Dit komt onder andere door het ontbreken van duidelijke kaders voor consulenten, waardoor zorg te ruimhartig wordt toegekend zonder voldoende zicht op de kosten en effectiviteit.

Daarnaast zorgt een hoog personeelsverloop voor verlies van kennis, wat het moeilijk maakt om consistent en efficiënt beleid te voeren. Berenschot adviseert de gemeente om strakkere richtlijnen op te stellen en het kostenbewustzijn onder consulenten te vergroten. De gemeente is de afgelopen jaren “overvallen” door de forse stijging van de zorgvraag en de bijbehorende kosten, en had onvoldoende inzicht in de onderliggende oorzaken.

Te weinig grip en inzicht

In een reactie op het rapport geeft het college van B&W aan deze conclusies grotendeels te onderschrijven. De gemeente erkent dat er te weinig grip was op de kosten en neemt vrijwel alle voorgestelde besparingsmaatregelen over. Portefeuillehouders Maarten van der Greft en Cees van Uden willen snel handelen om de situatie te verbeteren en stellen dat er al stappen zijn gezet, zoals het inrichten van een verplichtingenadministratie om meer overzicht te krijgen op de zorguitgaven.

Het college benadrukt verder dat preventie een belangrijke rol zal spelen in de toekomstplannen. “We zullen in samenhang met ons bestaande beleid op preventie en gezondheid de verbeter- en besparingsmaatregelen doorvoeren,” aldus het college.

Hoewel Berenschot een besparing van €1,5 miljoen in 2025 mogelijk acht, kiest de gemeente voor een voorzichtige inschatting en rekent in haar begroting op een besparing van één miljoen euro. Daarbij rekening houdend met overlapping in besparing tussen de diverse maatregelen en kosten voor het uitvoeren van de plannen.



De Ronde VenenGemeentebegrotingstekortjeugdzorgwmo

Meer in dossier begrotingstekort

Meer in dossier begrotingstekort


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×