Soepele overgang naar school belangrijk aandachtspunt voor VVE

Soepele overgang naar school belangrijk aandachtspunt voor VVE

Een goede start is het halve werk, vooral voor kinderen met een risico op een onderwijsachterstand. Daarom zet de gemeente in op Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE), waarmee jonge kinderen vanaf 2,5 jaar extra begeleiding krijgen bij hun ontwikkeling. Volgens de onlangs gepubliceerde VVE-monitor loopt dit goed, maar zijn er verbeterkansen, vooral wat betreft ouderbetrokkenheid en de zogeheten ‘warme overdracht’ naar de basisschool.

Ouderbetrokkenheid blijkt vaak lastig door taalbarrières, terwijl dit juist een groot verschil kan maken. “Het is belangrijk dat ouders opdrachten meekrijgen om thuis te oefenen,” aldus het rapport. VVE-programma’s richten zich niet alleen op taal en rekenen, maar ook op sociaal-emotionele ontwikkeling. Betrokken ouders stimuleren hun kind positief, wat de resultaten ten goede komt. De gemeente wil daarom inzetten op duidelijke communicatie en ondersteuning, bijvoorbeeld met folders in meerdere talen of begeleiding via een tolkentelefoon.

Afspraken en terugkoppeling

Ook de overgang naar groep 1 kan beter. De overdracht van peuter naar kleuter verloopt nog niet altijd even soepel. Het rapport beveelt aan om heldere afspraken te maken over wat zo’n warme overdracht precies inhoudt. De gemeente wil bijvoorbeeld dat de mentor van de peuter het gesprek voert met de leerkracht van groep 1. Zo krijgen kinderen de zorg die ze nodig hebben, ook op school. Verder wordt aangeraden dat basisscholen terugkoppelen over de ontwikkeling van deze kinderen, zodat de opvanginstellingen ook kunnen bijsturen.

De VVE-programma’s binnen onze gemeente bereiken 82% van de doelgroep, wat aansluit bij het landelijke gemiddelde. Toch blijft het een uitdaging om alle kinderen te bereiken en hen optimale kansen te geven. De gemeente blijft werken aan verbeteringen, samen met scholen, kinderopvang en ouders.

Bron: VVE Monitor 2023 – 2024



Algemeeneducatieonderwijsvve-programma


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×