Provincie kan windmolens afdwingen bij falende energieplannen

Toch plaatsing windmolens door falende energieplannen?

De provincie dreigt in te grijpen als de energiedoelen voor 2030 niet worden gehaald. Door problemen met de aansluiting van zonnevelden en een gebrek aan windenergie lijkt het lastig om de doelen op tijd te realiseren. Als dit niet lukt, kan de provincie zelf locaties voor windmolens aanwijzen, ondanks het lokale verzet.

Volgens fractievoorzitter Pieter Kroon van de PvdA/GroenLinks komt de aansluiting van zonnevelden veel te traag op gang. “De wethouder gaf aan dat slechts één zonneveld een aansluiting heeft. De meeste velden zullen pas na 2030, en dus te laat, gerealiseerd worden.” De fractievoorzitter dringt aan op windenergie als oplossing, iets waar de gemeenteraad en het college niet aan willen.

De gemeente erkent de problemen met de zonnevelden, maar blijft inzetten op zon. “Het grootste obstakel is de netcongestie,” geeft het college toe. “Maar we doen er alles aan om de zonnevelden op tijd te vergunnen.” Over windmolens is het standpunt duidelijk: die zijn uitgesloten in het coalitieakkoord.

Als de doelen niet worden gehaald, kan de provincie dus het heft in eigen handen nemen.  De fractievoorzitter benadrukt: “Als we nu alsnog ook voor wind zouden kiezen, zijn de gestelde doelen mogelijk nog haalbaar.” Zonder nieuwe plannen voor windenergie of oplossingen voor de netproblemen, dreigt de provincie op korte termijn in te grijpen en eigen keuzes te maken.



De Ronde VenenGemeenteduurzame energieenergietransitiewindmolenszonnevelden


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×