Het zogenoemde ravijnjaar nadert en de gemeente moet miljoenen bezuinigen om de begroting sluitend te krijgen. Eén van de voorgestelde maatregelen is de sluiting van NME-centrum De Woudreus. Dit zou een jaarlijkse besparing van € 250.000 opleveren. Het idee valt bij veel inwoners niet in goede aarde: een petitie tegen het voorstel is inmiddels bijna 1.300 keer ondertekend en in een open brief protesteren alle basisscholen uit Abcoude tegen het plan.
Het college heeft de maatregel voorgelegd aan de gemeenteraad. De raad is het hoogste bestuursorgaan binnen de gemeente en dus uiteindelijk de baas. In juli beslist zij over de Kadernota, waarin de uitgangspunten voor de begroting staan. Dan worden ook de definitieve keuzes gemaakt, waaronder die over De Woudreus. Hoe denken de politieke partijen daar op dit moment over?
Dit artikel samengevat
Politieke partijen reageren verdeeld: CDA, D66, PvdA/GroenLinks, LeF en de Seniorenpartij willen De Woudreus behouden. VVD en ChristenUnie-SGP vinden het te vroeg voor een oordeel en benadrukken dat er eerst naar het totaalplaatje moet worden gekeken. Ronde Venen Belang, de grootste partij, wacht op volledige informatie voordat een besluit wordt genomen. |
De grootste partij in de gemeenteraad, Ronde Venen Belang, vindt een sluiting van De Woudreus “nog prematuur”. Fractievoorzitter Erik de Haan wil “eerst over alle informatie beschikken met betrekking tot de door het college voorgestelde bezuinigingen”. Volgens hem is dat nodig om “een juiste afweging te maken over besluiten voor een sluitende begroting, die wij als gemeente verplicht zijn te maken”.
In 2026 moet De Ronde Venen drie miljoen euro extra bezuinigen. “Dat is overigens precies het bedrag dat de landelijke overheid minder aan onze gemeente uitkeert,” aldus De Haan.
Het CDA laat weten “groot tegenstander van het voorstel” te zijn. “Het is voor ons onverteerbaar dat stevige bezuinigingen telkens weer neerslaan op sociale voorzieningen – van Wmo en leerlingenvervoer tot nu weer milieueducatie,” stelt commissielid Rody van der Pouw-Kraan. Volgens het CDA is het noodzakelijk om kritisch naar alternatieven binnen de begroting te kijken. Het openhouden van De Woudreus moet volgens hen structureel worden opgenomen in de begroting. “Dit is een voorziening die we ons als gemeente niet kunnen veroorloven om kwijt te raken.”
De VVD wil “goede voorzieningen tegen zo laag mogelijke lasten” als uitgangspunt hanteren bij keuzes rondom bezuinigingen. Raadslid Timo Brockhoff licht toe: “Dat betekent dat wij belangrijke voorzieningen voor onze inwoners zoveel mogelijk in stand willen houden, maar niet tegen elke prijs.” De partij erkent het belang van het werk van De Woudreus. “We kijken graag naar creatieve oplossingen om dit voort te zetten,” aldus Brockhoff. “Voor de VVD zijn de inwoners geen melkkoe. We onderzoeken daarom eerst of een bezuiniging op De Woudreus kan worden ingeruild voor een andere maatregel.”
Hij adviseert het centrum ook om te kijken naar aanvullende inkomstenbronnen, zoals donaties.
Een maand na de bekendmaking van het bezuinigingsvoorstel laat D66 in een persbericht weten “geschokt te zijn” door het voornemen. De coalitiepartij kan zich niet vinden in de maatregel en kondigt aan met een alternatief voorstel te komen om sluiting te voorkomen. Fractievoorzitter Joanne Freeve: “Als we De Woudreus willen behouden, moet dat ergens anders van betaald worden. Dat kan betekenen dat er elders bezuinigd moet worden of dat er extra inkomsten nodig zijn. Die discussie gaan we niet uit de weg.”
Fractievoorzitter Pieter Kroon reageerde direct na de bekendmaking van het voornemen: het voorstel moet van tafel. “Als je besluit te bezuinigen, moet je dat niet doen op voorzieningen. Eens die weg zijn, komen die namelijk niet meer terug.” Kroon is blij dat “D66 zich aansluit bij de oproep”. Hij vervolgt desgevraagd: “We hopen dat we samen met andere partijen tot een meerderheid kunnen komen om deze bezuiniging te schrappen.”
De dreigende sluiting van De Woudreus baart Lokaal en Fair (LeF) zorgen, zo schrijven zij op hun Facebookpagina. Fractievoorzitter Simone Borgstede vraagt zich in een reactie bij RTV Ronde Venen af waarom het tegengeluid van D66 niet eerder in het college-overleg is ingebracht. “Daarmee had veel onrust die nu leeft in de samenleving voorkomen kunnen worden.”
Borgstede noemt het vroegtijdig naar buiten brengen van de maatregel “een proefballon”. “Het wekt de indruk dat hiermee vooral wordt gepolst hoe ver men kan gaan – mogelijk zelfs als opmaat naar een verhoging van de OZB.”
De reactie van D66 vindt zij “niet zuiver voelen” en “een gemiste kans”.
De ChristenUnie-SGP neemt vooralsnog een afwachtende houding aan, zolang de Kadernota nog niet beschikbaar is. “We zijn niet bekend met het totale pakket aan maatregelen om een gat van circa drie miljoen euro in de begroting te dichten,” zegt fractievoorzitter Wim Stam.
“Nu ligt de focus op één specifieke maatregel, maar wij vinden het te prematuur om daar direct stelling tegen te nemen. Als we bij alle – nu nog onbekende, maar zeker ook pijnlijke – maatregelen meteen roepen dat we ze niet willen, dan komen we nergens.”
Ook hoopt de partij dat De Woudreus zelf stappen zet om alternatieve financiering aan te trekken.
De Seniorenpartij begrijpt dat er bezuinigd moet worden, “maar een centrum sluiten waarbij kinderen in aanraking komen met onderzoek doen in de natuur is volgens onze partij geen goed besluit,” zegt Marja Becker.
Waar het college investeert in techniekeducatie, vindt de Seniorenpartij het minstens zo belangrijk dat kinderen kennismaken met de natuur. “Wij zullen tegen dit besluit stemmen en samen met andere partijen kijken naar mogelijke alternatieven.”
Lees alle berichtgeving over De Woudreus in ons dossier. |
Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht
E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl
Telefoon Redactie
0297 - 286004