Gemeente meldt ministerie: opvang asielzoekers onhaalbaar

Een geschikte opvangplek voor asielzoekers realiseren blijkt in de praktijk onmogelijk, laat het gemeentebestuur weten aan het ministerie van Asiel en Migratie. Hoewel er hard is gewerkt aan het vinden van locaties, moet de gemeente nu formeel melden dat zij haar wettelijke taak onder de Spreidingswet niet op tijd kan invullen.

Inzet voor andere groepen is groot

De gemeente benadrukt dat zij haar verantwoordelijkheid elders wel degelijk neemt. Zo worden al jaren de gestelde aantallen statushouders gehuisvest. In heel 2024 zijn er 125 personen gehuisvest in 22 woningen. Voor het eerste half jaar van 2025 is er een opgave van zeven personen. Ook vangt de gemeente sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een relatief groot aantal ontheemden op, verspreid over vier locaties met plek voor ongeveer 220 mensen.

Die opvang is deels gerealiseerd in gebouwen die door het COA eerder ongeschikt werden bevonden voor reguliere asielopvang. Toch heeft de gemeente ze geschikt gemaakt voor deze groep, wat volgens het college aangeeft dat er wel wil en daadkracht is, maar dat de omstandigheden in specifieke gevallen bepalend zijn voor wat er haalbaar is.

Geen geschikte plek gevonden

Voor reguliere asielzoekers zonder verblijfsstatus is die haalbaarheid uiteindelijk het knelpunt gebleken. In samenwerking met het COA en Nidos zijn in het afgelopen jaar meerdere concrete locaties onderzocht, waaronder gemeentelijke panden, gebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf en particulier vastgoed. Telkens weer bleek dat er te veel barrières waren: geen goede voorzieningen in de buurt, te weinig mogelijkheden voor begeleiding, of onzekerheid over hoe lang een pand überhaupt beschikbaar zou blijven.

Daarmee was het voor de gemeente niet mogelijk om voor 1 juli 2025, zoals de wet voorschrijft, opvangplekken te realiseren voor het aantal asielzoekers dat in het landelijke verdeelbesluit aan de gemeente is toebedeeld.

Gemeente blijft zoeken naar oplossingen

Het college zegt in de brief dat het zich blijft inzetten via de Provinciale Regietafel Migratie, waarin de 26 Utrechtse gemeenten samenwerken. Ook de mogelijkheid van uitruilafspraken wordt daarbij meegenomen, zoals eerder verkend met de gemeente Rhenen. Die afspraak ging uiteindelijk niet door omdat Rhenen zelf geen opvanglocatie kon bieden.

“De Ronde Venen blijft zich inzetten om bij te dragen aan de gemeentelijke taak,” aldus het college. Maar binnen de grenzen van wat realistisch en haalbaar is.

Volwassen ontheemde Oekraïners die eigen inkomsten hebben en verblijven in de gemeentelijke opvang, betalen sinds begin dit jaar een bijdrage aan hun opvang. Daar waar nodig is persoonlijk uitleg en begeleiding gegeven, waarna alle werkenden inmiddels maandelijks de eigen bijdrage betalen.
Het totaalbedrag per maand fluctueert maar gemiddeld ontvangt de gemeente van 140 werkende volwassen gezamenlijk ± € 25.000 per maand.


GemeentePolitiekRegioopvanglocaties


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×