De ronde venen ondertekent groen groeit mee pact

Regio – Op 7 februari jl. ondertekenden bijna veertig betrokken overheden, waaronder gemeente De Ronde Venen, natuurorganisaties en andere partners het Groen Groeit Mee Pact. Daarmee benadrukken zij de gedeelde ambitie om bij alle ruimtelijke plannen en gebiedsontwikkelingen, de ontwikkeling van (recreatief) groen en water evenredig en volwaardig te laten meegroeien. Het is vanzelfsprekend om mobiliteit en infrastructuur aan het begin van een ruimtelijk project mee te nemen, anno 2022 wordt hier ‘groen en blauw’ aan toegevoegd

De Utrechtse regio groeit de komende jaren flink. Groen Groeit Mee is de afspraak dat bij alle ruimtelijke plannen en gebiedsontwikkelingen, de groenontwikkeling evenredig en volwaardig wordt meegenomen. Zo dragen de ondertekenaars met elkaar zorg voor cultureel erfgoed, creëren ze meer recreatiemogelijkheden voor wandelen, fietsen, zwemmen en bewegen en worden deze groenvoorzieningen makkelijk bereikbaar voor iedereen. Samen met inwoners en alle betrokken partners zorgen ze op die manier voor een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving in de Utrechtse regio.

Het delen van de ambitie en het respectvol samenwerken met oog voor de verschillende belangen voor het landelijk gebied vormt de basis van de samenwerking in Groen Groeit Mee. Voor het realiseren van de ambitie is een brede inzet en een lange adem nodig. De Groen Groeit Mee partners onderschrijven het belang van deze gezamenlijke inspanning en zijn trots dat Groen Groeit Mee wordt genoemd in het nieuwe regeerakkoord.

De Utrechtse regio behoort tot de meest competitieve regio’s in Europa: veel mensen willen hier werken en wonen, mede door de groene leefomgeving. Tegelijkertijd is de regio ook de snelst groeiende van Nederland. Het is een uitdaging om het juiste evenwicht tussen woningen, infrastructuur, groen en landschap te bewaren.

Groen en blauw zijn van grote waarde als het gaat om de gezondheid van inwoners, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Dit is het moment waarop de partners groen en blauw willen meenemen in ieder ruimtelijk plan. Zo werken ze aan een goede mix van groen, landbouw, natuur, landschap en water. Verstedelijking en het versterken van bestaand en nieuw groen worden in samenhang ontwikkeld, zodat het geheel bijdraagt aan de kwaliteit van de regio. Daarom zetten de partijen in onze regio hier gezamenlijk de schouders onder in Groen Groeit Mee.

Naast De Ronde Venen zijn o.a. de volgende organisaties bij het Pact betrokken: Provincie Utrecht, Utrecht10, Regio Amersfoort, het Utrechtse deel van de Regio Foodvalley en de vier Utrechtse waterschappen. Naast deze overheden zijn ook andere organisaties betrokken, zoals Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Natuur- en Milieufederatie Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Utrechts Particulier Grondbezit en Vereniging Deltametropool.

Foto: Provincie Utrecht



AbcoudeBaambruggeCultuurEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisbiodiversiteitdelen ambitiesgemeente de ronde venengezamenlijke inspanninggroen groeit mee pactklimaatadaptieontwikkeling groen waterregeerakkoordregio utrechtrtv ronde venenwethouder rein kroon


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×