Derk boswijk en een bijzondere familiegeschiedenis

Regio – December 1913: Veehandelaar P.V. uit Ter Aar is zonder dat iemand daarvan wist naar Amerika vertrokken, zonder orde op zaken te stellen en achterlatende vrouw en 9 kinderen. Menig landbouwer in de gemeente is hiervan de dupe.

Met dit korte krantenartikel begint het waargebeurde verhaal ‘Waarom ik vertrok’ van Derk Boswijk. Hij vertelt over de jonge boerenknecht Cornelis Treur, schoonzoon van de veehandelaar Peter Verboom, die huis en haard verlaat om naar het onbekende Amerika te vertrekken.

Boswijk, achterkleinzoon van Cornelis Treur, heeft bij het schrijven van deze historische roman de brieven van Cornelis gebruikt als leidraad. Daarnaast heeft hij uitgebreid onderzoek gedaan naar de verschillen tussen Amerika en Nederland, de massa-emigratie en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Maandag 4 oktober a.s. vertelt Boswijk over deze bijzonder familiegeschiedenis in de Bibliotheek Breukelen. Derk Boswijk komt uit Wilnis, woont in Kockengen en is actief in de Tweede Kamer. Eerder schreef hij Zoon van een emigrant.

Wil je meer horen over deze bijzondere familiegeschiedenis? Kom dan maandag 4 oktober naar de Bibliotheek Breukelen aan de Schepersweg 6C, 3621 JK in Breukelen. Start van de lezing is 20:00 uur.

Kaarten kosten € 5 voor leden en € 10 voor niet-leden. Kaarten zijn alleen vooraf te bestellen via de website www.bibliotheekavv.nl/derkboswijk-kaarten. Het aantal plaatsen is beperkt.

Voor aanvang is bij het Regionaal Historisch Centrum de tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn’ over vier eeuwen Nederlands-Amerikaanse cultuur in archiefstukken te zien.

Tentoonstelling en lezing zijn georganiseerd in het kader van het herdenkingsjaar Brooklyn 375 jaar. Boekhandel Van Kralingen verzorgt de boekverkoop. Deze avond is tot stand gekomen in samenwerking met de Bibliotheek AVV en Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen.



CultuurNieuwsWilnisbibliotheek angstel vecht en venenbibliotheek breukelenderk boswijkfamiliegeschiedenisgemeente de ronde venengemeente stichtse vechtkockengenlezingmet een koffer vol naar brooklynregionaal historisch centrum vecht en venenrtv ronde venenwaarom ik vertrokWilnis


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×