GAAT HET HERTENKAMP IN MIJDRECHT VERDWIJNEN? 'OOK DE VOLGENDE GENERATIE MOET HIERVAN KUNNEN GENIETEN'

Het kabinet wil dat hertenkampen uit Nederland verdwijnen. De dieren moeten in de vrije natuur leven, en niet achter een hek, vindt minister Adema van Natuur. “Onbegrijpelijk”, vindt hertenkampbeheerder Harry Wahlen uit Mijdrecht. 

“Kijk, daar gaan ze”, Harry wijst naar een groepje herten aan de andere kant van de sloot. “Ze hebben allemaal hun favoriete plekjes.” Na 52 jaar is hij nog altijd niet uitgekeken op de herten. “Het blijft een prachtig gezicht, dat verveelt nooit.”

Harry geniet van de herten, maar nog het meest van de mensen. De praatjes en de verhalen die ontstaan rondom het hertenkamp in Mijdrecht. “Zoveel mensen hebben herinneringen aan deze plek. Opa’s en oma’s die hier als kind nog geweest zijn, en nu langskomen met hun kleinkinderen.”

Ook Harry heeft veel emoties bij deze plek. Als kind was hij al bij de oprichting van het kamp. Zijn ouders verzorgden de hertjes. Sinds een paar jaar doet hij dat nu, samen met zijn vrouw. Maar de vraag is nu hoelang deze ontmoetingsplek in Mijdrecht nog kan blijven.

Van het pad af

In Nederland zijn zo’n 250 hertenkampen. Maar, daar komt waarschijnlijk een einde aan. Vanaf 2024 mogen er geen damherten meer gefokt worden in Nederland. De bestaande dieren mogen blijven tot ze doodgaan, maar er mogen geen nieuwe meer bij komen.

Dit komt doordat herten vanaf volgend jaar niet meer op de zogenoemde lijst staan met dieren die als hobby- of huisdier gehouden mogen worden. Het dier zou in een opgesloten ruimte gevaarlijk kunnen zijn voor mensen.

“Flauwekul”, noemt Harry dat. “Er is hier nog nooit een ongeluk of iets gevaarlijks gebeurt. Ik heb het ook nog nooit van een andere hertenbeheerder gehoord.” Hij denkt zelf dat een hertenkamp gevaarlijke situaties juist kan voorkomen. “Hier kunnen mensen veilig kijken naar de herten. Deze diertjes zijn gewend aan mensen. Maar wat als dit verdwijnt? Dan gaat iedereen naar de Veluwe en van het pad af om toch nog wat wild te kunnen zijn. Dat is pas gevaarlijk.”

Respect

Ook vindt de minister, dat de dieren in de vrije natuur moeten leven, en niet achter een hek. Dat snapt Sem wel, die vaak even langskomt met zijn moeder om bij de dieren te kijken. “Ze moeten ook niet in deze hokken.” Hij vindt het niet erg dat de dieren hier dan zouden verdwijnen. “Ik vind het juist heel goed. Ze moeten gewoon respect hebben dat die dieren het ook niet leuk vinden om hier in een hok te zitten.”

Maar andere bezoekers vinden de beslissing juist onbegrijpelijk. “Die zwaan die hier rondloopt, die is pas gevaarlijk!” reageert de moeder van Sem. Ook een man die met zijn driejarige buurjongetje de hertjes komt voeren vindt het onbegrijpelijk. Het is een vast ritueel, één keer per week komen ze speciaal naar Mijdrecht toe. “Ik snap er niets van. Zo’n plek is echt nodig. Voor kleine kinderen en families.”

Ook beheerder Harry baalt van het besluit van het kabinet. “Alles wat enigszins leuk is verdwijnt.” Toch geeft hij de hoop nog niet op. Daarvoor is het hertenkamp te belangrijk voor hem. “Dit is wel het begin van het einde, maar zeker nog niet het einde.” Zo lang het kan, blijft Harry voor de herten zorgen. “We verwachten dit jaar nog wel drie, vier kalfjes. Dan hebben we een rekensommetje gemaakt dat we hier nog zo’n 22 jaar kunnen blijven.”

Kippen

Hij is nu in overleg met de gemeente over de toekomst van het hertenkamp. En als het nodig is begint hij een handtekeningpetitie. Dat doet hij niet voor zichzelf, maar voor alle inwoners van De Ronde Venen. “Het zijn wel mijn herten, maar het gaat om de mensen die hier komen. Ik wil dat ook de volgende generatie hiervan kan genieten.”

Het hertenpark is een belangrijke ontmoetingsplek in de gemeente, zegt Harry. “Waar vind je nou zo’n plek waar je met alle lagen van de bevolking, helemaal voor niets, zo mag genieten? Hoe mooi is het dat je zo’n plek hebt in het centrum van het dorp.” En daar horen de herten bij, vindt Harry. “Daar komen ze voor.”

Dat beaamt een bezoeker bij het hek. Als de herten verdwijnen komt hij hier ook niet meer heen. “Nee. Waarvoor? Parken heb je overal, maar Bambi niet.” Sem blijft hier wel komen. Hij kijkt met grote interesse naar wat rondscharrelende dieren bij het hek. “Ik vind die kippen ook wel leuk.”


advertentie