Hertenkamp mijdrecht blijft open: 'hartstikke blij dat de gemeente dit steunt'

Het hertenkamp in Mijdrecht blijft open. Wethouder Maarten van der Greft heeft hierover afspraken gemaakt met beheerder Harry Wahlen. De gemeente blijft in ieder geval de komende 10 jaar het onderhoud van het hertenkamp betalen zodat Harry de herten en andere dieren kan blijven verzorgen. 

Vanaf 2024 mogen er geen damherten meer gefokt worden in Nederland. De bestaande dieren mogen blijven tot ze doodgaan, maar er mogen geen nieuwe meer bij komen. Dit komt doordat herten vanaf volgend jaar niet meer op de zogenoemde lijst staan met dieren die als hobby- of huisdier gehouden mogen worden.

Maar, het hertenkamp in Mijdrecht kan voorlopig dus blijven. “Een mooie voorziening blijft hiermee in stand,” zegt Van der Greft. “Het hertenkamp wordt zeer gewaardeerd door onze inwoners. Het is echt een ontmoetingsplek die zal worden gemist als het verdwijnt.”

Maatschappelijk doel

Hertenkampbeheerder Harry Wahler is verheugd met het nieuws. “Ik ben hartstikke blij dat ook de gemeente achter ons staat. Heel fijn dat ze snappen dat dit hertenkamp ook een maatschappelijk doel heeft. Daar gaat het om.”

Het standpunt van de gemeente is dat het hertenkamp zo lang mogelijk moet blijven bestaan. De wethouder heeft toegezegd dat de gemeente het hertenkamp in ieder geval de komende 10 jaar in stand wil houden.

Tot zijn 85e

Op het 2.500 vierkante meter grote hertenkamp lopen op dit moment acht herten. Harry verwacht dat er nog wat nieuwe hertjes bij komen. ““We verwachten dit jaar nog wel drie, vier kalfjes. Dan hebben we een rekensommetje gemaakt dat we hier nog zo’n 22 jaar zouden kunnen blijven.”

Als kind was Harry al aanwezig bij de oprichting van het kamp, zo’n 52 jaar geleden. Zijn ouders verzorgden de hertjes. Sinds een paar jaar doet hij dat nu, samen met zijn vrouw. Hij wil dit zo lang mogelijk blijven doen. “Mijn moeder is gestopt op haar 85e. Dat ben ik ook van plan. Heel mijn hart en ziel ligt hier.”CultuurGemeenteMijdrechtNieuwsharry wahlenhertenhertenkamphertenkamp mijdrechtwethouder maarten van der greft


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×