PLAATS EEN BANKJE IN DE UTRECHTSE NATUUR

Regio - Een eigen recreatiebankje in de Utrechtse natuur plaatsen? Dat kan! De provincie Utrecht maakt het, na een voorstel van Provinciale Staten, voor inwoners en terreineigenaren mogelijk recreatiebankjes in de Utrechtse natuur te laten plaatsen. Het provinciebestuur introduceert daartoe een speciale regeling die dat volledig faciliteert. De bankjes kunnen bijvoorbeeld geplaatst worden als blijvende herinnering aan een gebeurtenis of om een geliefde wandelroute aan te vullen met een rust- of uitzichtpunt. De banken worden ook voorzien van GPS-coördinaten. Deze locatiegegevens zijn behulpzaam voor hulpdiensten bij calamiteiten in de natuur.

De ambitie is om honderd extra recreatiebanken te plaatsen in de provincie Utrecht. Het levert meer rustpunten op voor wandelaars en vergroot de natuurbeleving. Ook verhogen bankjes de veiligheid in natuurgebieden door de extra herkenningspunten met coördinaten. Een geplaatst bankje mag ook worden voorzien van een naamplaatje. Het plaatsen van de banken gebeurt in overleg met de natuurbeheerder van een gebied.

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot is enthousiast over de regeling: "Het plaatsen van bankjes is een mooie toevoeging aan wandelgebieden. Het biedt een plek om uit te rusten, te genieten van de omgeving of onderweg iets te eten of drinken. Zo’n herinneringsplaatje levert vaak ook een gesprek op over de bijzondere waarde van de plek, persoon of moment."

In het verleden zijn al losse initiatieven geweest voor de plaatsing van herinneringsbankjes in de Utrechtse natuur. Op initiatief van deelnemers van Nordic Walking Bilthoven heeft Han van der Laag, wandelaar en natuurliefhebber, enige jaren terug de plaatsing van een bankje in het Leyense Bos gecoördineerd. 'Wij lieten het bankje plaatsen ter ere van onze wandelcoach Ger. Hij heeft jarenlang met groepen wandeltochten gemaakt over de Utrechtse Heuvelrug. Toen hij afscheid nam als coach, hebben wij het bankje voor hem geregeld', vertelt Han over het initiatief. 

Het voorbeeld van Han kan nu door veel meer inwoners van de provincie Utrecht gevolgd worden. Hij hoort regelmatig dat mensen het bankje in het Leyense Bos gebruiken. "Toevallige voorbijgangers merken het bankje op. Het verbaast me hoe druk het er vaak is. Het levert verwonderde reacties op als mensen het naamplaatje lezen. Onze wandelgroep heette NoWaBi en die opvallende naam staat vermeld op het bankje", vertelt de wandelliefhebber.

De nieuwe regeling maakt het mogelijk dat alle ontwikkelings- en plaatsingskosten voor een recreatiebank door de provincie Utrecht gedekt worden. Han is enthousiast over de introductie van de provinciale bankjesregeling. "Ik vind het een goed idee om meer bankjes te laten plaatsen in de natuur. Je ziet dat het wandeltoerisme is toegenomen de afgelopen tijd en dat meer bankjes daarom welkom zijn."

De regeling is voor iedereen die een goed idee heeft voor bankjes op mooie locaties in de natuur. Het is wel belangrijk dat een nieuwe bank op minimaal 500 meter wandelafstand van een andere bank komt. Ook moet iedere aanvraag uit minimaal twee bankjes bestaan. Het is daarom in sommige gevallen raadzaam samenwerking met een andere inwoner uit de provincie te zoeken. Kijk voor meer informatie over de voorwaarden en de aanvraag op de website van de provincie.


advertentie