SPEKTAKEL PLOFSLUIS NIEUWEGEIN WEGENS WERELDERFGOEDSTATUS

Nieuwegein - Deze zomer werd de UNESCO-werelderfgoedstatus toegekend aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat wordt gevierd met een virtuele show op de meest unieke sluis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Plofsluis in Nieuwegein. Het spektakel vindt plaats op 4 september aanstaande. 

Op 4 september vanaf 21:15 uur is iedereen welkom om dit spektakel live bij te wonen. Tijdens een wandeling kan men genieten van de beelden die op de sluis geprojecteerd worden. Verhalenvertellers nemen de bezoekers onderweg mee in de militaire geschiedenis van de waterlinie, een 200 kilometer lange open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot en de wel heel bijzondere rol van de Plofsluis hierin.

De werelderfgoedstatus van De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een uitbreiding op die van de Stelling van Amsterdam, die dat in 1996 werd. Samen gaan ze verder als het UNESCO-werelderfgoed de Hollandse Waterlinies. Tijdens de avond wordt ook stilgestaan bij het 50-jarige bestaan van de gemeente Nieuwegein. 

Tussen 21:15 en 22:30 uur zijn doorlopend  3D-projecties te zien, die ieder  ongeveer vier minuten duren. Het verhaal van de verhalenverteller is doorlopend te beluisteren en duurt ongeveer 15 minuten. Er zijn daarnaast experts van Rijkswaterstaat aanwezig om vragen over de Plofsluis te beantwoorden.

De Plofsluis is het meest markante waterwerk van de Hollandse Waterlinies. De betonnen bakken konden worden gevuld met 40.000 ton zand en puin en waren bedoeld om bij oorlogsdreiging te exploderen waardoor het Amsterdam-Rijnkanaal kon worden afgesloten. Zo kon het water niet via het kanaal wegvloeien. Het is een Nederlandse uitvinding die nergens anders ter wereld voorkomt en die de vindingrijkheid op het gebied van watermanagement laat zien.

Bijwonen van dit evenement is gratis. Omdat het een doorstroomlocatie betreft is vooraf registreren niet nodig. Bij de Plofsluis zorgen medewerkers er voor dat 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden en dat geen opstoppingen ontstaan.

Let op: er is geen parkeergelegenheid. Kom dus per fiets of te voet.

Foto: provincie Utrecht


advertentie