Wilnis festival gestart - "ik kon het gewoon niet afblazen"

In een periode dat zo’n beetje alle festivals worden afgelast, gaat in Wilnis de vlag uit: vandaag is namelijk het Wilnis Festival begonnen. Vier dagen lang kunnen bezoekers dansen en feesten. Er is een café, een beachvolleybaltoernooi en er zijn allerlei muziekoptredens. Uiteraard alles met inachtneming van de coronaregels.

“Ik ben heel eigenwijs geweest,” vertelt organisator Silvia Kruijt een halfuur voordat de eerste bezoekers naar binnen mogen. Ook toen alles nog onduidelijk en onzeker was ging Silvia door met organiseren. “We wilden gewoon zó graag.” De spanning van de afgelopen weken is er nog steeds, vertelt ze. “Ik denk dat ik zondag pas echt opgelucht adem kan halen, als het echt allemaal gelukt is.”

Coronaproof

Om het festival door te laten gaan zijn een hoop aanpassingen gemaakt. Alle bezoekers moeten de CoronaCheck-app laten zien, veel activiteiten zijn afgelast en er zijn een stuk minder kaarten verkocht dan normaal. Met 750 bezoekers per avond, meer mensen mogen niet komen van het kabinet, komt de organisatie eigenlijk niet uit de kosten.

Maar daar kan Silvia mee leven, zolang het festival maar door kon gaan. “Ik hoef hier geen geld mee te verdienen. Ik doe dit omdat het m’n passie is en omdat de vraag uit de gemeenschap zo groot is. Ik kon het gewoon niet afblazen.”

Eerbetoon

Het Wilnis Festival is niet zomaar een feest, vertelt Silvia. Voor veel mensen uit Wilnis is het traditie. In 1985 bestond het dorp precies 900 jaar. Reden voor een jaar lang feest. De vader van Silvia, Ben, had destijds een discotheek in Vinkeveen. Aan hem werd gevraagd een groot feest te organiseren. Die eerste editie van het Wilnis festival duurde tien dagen. Silvia hielp toen als kind al mee. Vanaf dat moment heeft de familie Kruijt het festival elk jaar opnieuw georganiseerd. Al 36 jaar lang. Behalve dan vorig jaar, vanwege corona.

Voor Silvia is dit jaar extra bijzonder. Twee jaar geleden overleed haar moeder, die al die jaren ook erg betrokken was bij het festival. “Ik denk dat ik het daarom ook echt niet kon loslaten. Ik wilde zo graag dat het door zou gaan. Ook als eerbetoon aan m’n moeder.”CultuurNieuwsWilniscoronacoronamaatregelenDorpsfeestfestivalSilvia KruijtWilnisWilnis festival


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×