Ontbijtsessie over knellende arbeidsmarkt

De Ronde Venen – Het knelt op de arbeidsmarkt. Veel mensen zoeken werk, maar er staan ook veel vacatures open. Voor werkgevers is het lastig personeel te vinden. De uitdaging is met elkaar een toekomstbestendige arbeidsmarkt te creëren, waar vraag en aanbod bij elkaar wordt gebracht. Wethouder Alberta Schuurs nam het initiatief dit te bespreken bij een ontbijtsessie in het gemeentehuis.

Walraven, Vobi Bouw, Van Schie, TechNet Amstel & Venen namen deel aan de ontbijtsessie. Deze werkgevers in de bouw en techniek deelden successen en hindernissen.

Bij de ontbijtsessie sprak Murat Ersoy over de Beroepentuin waar hij managing partner is. Dit is een plek waar mensen die moeilijk werk kunnen vinden, leren en werken tegelijk. Hier leiden bedrijven met leermeesters de kandidaten op. Kennis opdoen over materiaal en gereedschap en leren omgaan met anderen staan centraal. Na een opleiding van vier maanden krijgen de kandidaten een contract aangeboden voor een (half) jaar.

Anas Mustafa (41 jaar) uit Mijdrecht is één van die kandidaten. In zijn thuisland was hij verantwoordelijk voor het aansluiten van riool, water en elektriciteit. Hij gaf leiding aan een loodgietersbedrijf. Vorig jaar kwam Anas naar Nederland en is hij gestart bij de Beroepentuin. Hij heeft het traject succesvol doorlopen en haalde zijn VCA-certificaat. Nu leert hij voor zijn inburgeringsexamen. Daarna hoopt hij aan de slag te gaan in de bouw of techniek.

De gemeente vindt het belangrijk dat in de acht kernen werk is voor iedereen en dat mensen aan het werk komen in sectoren waar voor langere tijd werk is. “De beste manier is om mensen in de praktijk te laten zien wat het werk inhoudt”, zegt wethouder Alberta Schuurs. “Er zijn zoveel mensen op zoek naar werk, ook hier in De Ronde Venen. Als gemeente kunnen we wel denken: ‘We gaan het zelf doen.’ Maar we moeten elkaar vinden. Alleen samen kunnen we bouwen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Door de werkgevers erbij te betrekken, is de kans groot dat mensen na een opleiding doorstromen naar werk. En daar is de Beroepentuin een mooi voorbeeld van.”

Deze ontbijtsessie was gericht op bouw en techniek. De krapte op de arbeidsmarkt treft echter meer sectoren: zorg, horeca en recreatie krijgen in een vervolgstadium de aandacht.

Bent u ondernemer en heeft u een vraag over personeel? Neem dan vrijblijvend contact op met Suzanne Brüll en Tjarda Schrama van de gemeente. Mail naar s.brull@derondevenen.nl of bel 06 5889 2234, of mail naar t.schrama@derondevenen.nl of bel 06 5196 3144.AbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisanas mustafaarbeidsmarktberoepentuinbouwsectorEconomiegemeente de ronde venenmurat ersoyrtv ronde venensuzanne brulltechnet amstel en venentechnieksectortjarda schramavan schievobi bouwwalravenwerkgelegenheidwethouder alberta schuurs

Meer in dossier anas mustafa

Meer in dossier anas mustafa


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×