Afscheid vertrekkende raadsleden: "boerenverstand is onontbeerlijk"

Dinsdagavond werd afscheid genomen van de vertrekkende raadsleden. Burgemeester Maarten Divendal noemde het zelfs “een afscheid van alle 27 raadsleden”, omdat met de komst van de nieuwe raad ook een nieuwe periode ingaat. Veertien raadsleden zullen daar geen deel van uitmaken, van hen nam de burgemeester persoonlijke afscheid.

Divendal blikte terug op twee jaar besturen in coronatijd. Zonder tijd en ruimte na een gemeenteraadsvergadering om zaken tussen elkaar uit te spreken. “Denk nog even na of u nog het een of ander goed te maken heeft”, sprak hij de vertrekkende raadsleden toe. “Vergeet dat niet nu nog te doen.”

[prepr_photo 17778609-f553-413f-b1a5-27683bb2c0f8]

Boerenverstand

Sommige raadsleden vertrokken uit eigen wil, omdat ze bijvoorbeeld met pensioen gaan. Anderen moesten vertrekken omdat hun partij zetels heeft verloren. Zo had Coos Brouwer van het CDA liever nog een periode willen zitten. Gelukkig kan hij als fractie-assistent zijn partij blijven helpen.

Van het CDA vertrokken ook Yvette Janmaat, Anita Wilgers en Nico De Dood. De Dood was volgens Divendal “een eigenzinnig raadslid”. Regelmatig stemde hij anders dan de rest van zijn partijgenoten. “Misschien voelde je je meer een vertegenwoordiger van de agrariërs dan van de partij”, benoemde Divendal. Regelmatig appte hij de burgemeester dat hij wat later bij de vergadering was, omdat hij bijvoorbeeld nog “koeien uit de sloot aan het halen was”. 

Simone Borgstede sprak haar vertrekkende collega’s toe. “Het zijn flinke schoenen die gevuld moeten worden. Boerenverstand is onontbeerlijk in de vele dossiers.”

Zeggen wat je je eerder niet durfde

Ook de VVD moest afscheid nemen van vier raadsleden: Carla Dijkman, Michel van Dijkman, Ed Dohle en Rob Evers. Evers maakte van de gelegenheid gebruik om “te zeggen wat je eerder niet durfde te zeggen”. Volgens hem is het tijd om beter samen te gaan werken met andere gemeenten.

“Geen populair onderwerp en de kiezer rekent je er op af – maar dat is toch al gebeurt.” Hij ziet in De Ronde Venen misschien wel de mooiste gemeente van Nederland. “Ik denk dat veel dorpen om ons heen graag bij ons zouden horen. “Ik wens iedereen veel wijsheid en succes toe”, eindigde hij zijn afscheidsspeech.

‘Gemeentehuis midden in de polder’

De overige zes vertrekkende raadsleden kwamen bij vijf andere politieke partijen vandaan. Zo vertrok Fons Luijben van de Seniorenpartij. Vier jaar geleden behaalde de partij nog drie zetels. Tijdens de raadsperiode vertrok één raadslid naar het CDA. Dit jaar heeft de partij nog één zetel over.

Esther Grondijs van PvdA/GroenLinks verlaat de politiek niet, maar gaat bij de Provinciale Staten aan de slag. In haar toespraak riep ze op om een nieuw gemeentehuis te bouwen. Op de huidige plek kunnen dan woningen komen voor jongeren en senioren. “Bouw het nieuwe gemeentehuis op een plek midden in de kernen, in de polder.”

[prepr_photo 94e04070-1109-4bc7-a2f6-8430f5c1b7f6]

‘We zijn er niet voor de inwoners’

Van D66 vertrokken Meindert Brunia en Thijmen Klinkhamer. Brunia was twaalf jaar raadslid in De Ronde Venen, en gaat nu met pensioen. Het was zijn tweede afscheid van de gemeenteraad. Voor de samenvoeging was hij ook in Abcoude raadslid. De toespraak die hij toen gaf, zestien jaar geleden, is nog steeds van toepassing vertelde hij.

“Als raadsleden zijn wij er voor het algemene belang”, zei hij. “We zijn er dus niet voor de inwoners.” Het algemene belang is breder dan dat, verduidelijkte hij. Besturen gaat ook over de mensen die hier werken, recreëren of die nog geboren moeten worden. “We moeten alle belangen meewegen,” eindigde hij zijn toespraak.

Geen letter meegeschreven

Lijst 8 Kernen deed dit jaar niet mee met de verkiezingen. Voormalig lijsttrekker Joris Kneppers heeft besloten na twintig jaar de politiek te verlaten. Wel hielp hij als lijstduwer de nieuwe lokale politieke partij Inwoners Collectief, die één zetel behaalde deze verkiezingen. Daar wilde hij graag iets over kwijt: “Inwoners Collectief is niet Lijst 8”, zei hij. “Ik heb geen letter meegeschreven aan het programma.” 

Hij riep de nieuwe raadsleden op vooral te genieten van het werk. “Vergeet niet waarom je er aan begint. Om de gemeente mooier te maken.”

[prepr_photo 34e46e87-ee92-48a8-8ca9-9b7b49ef7851]

Koninklijke onderscheiding

Ronde Venen Belang is als grote winnaar uit de gemeenteraadsverkiezingen gekomen. Van de vier zetels heeft de partij er nu tien. Toch vertrok er ook één raadslid: Anco Goldhoorn.

Anco Goldhoorn ontving van de burgemeester een koninklijke onderscheiding omdat hij zich meer dan vijftien jaar heeft ingezet voor de gemeente. Ook Esther Grondijs en Joris Kneppers ontvingen de onderscheiding.

Goldhoorn is de laatste spreker van de avond. Ondanks dat hij “een bloedhekel aan spreektijden heeft”, hield hij het kort. Hij keek met een goed gevoel terug op zijn periode in de raad. Hij riep op om meer en vaker de menselijke maat te vinden in het beleid.

Ook deed hij een laatste oproep aan de burgemeester. In 2007 was een motie aangenomen die hij had ingediend: wegen zouden worden genummerd. “Informeert u mij graag als dat eindelijk gebeurt?”

Vanavond wordt de nieuwe raad geïnstalleerd. Beide raadsvergaderingen worden op radio en tv live uitgezonden bij RTV Ronde Venen, en zijn ook te volgen op de website van de gemeente.GemeenteNieuwsafscheid gemeenteraadburgemeester divendalgemeenteraadgemeenteraadsverkiezingen

Meer in dossier afscheid gemeenteraad

Meer in dossier afscheid gemeenteraad


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×