Rondleidingen kasteel loenersloot voor visueel beperkten

Loenersloot – Kasteel Loenersloot organiseert dit jaar op zaterdag 23 juli en op vrijdag 7 oktober a.s. twee rondleidingen speciaal voor mensen met een visuele beperking. Deze zijn beide om 13:30 uur.  Deze speciale rondleidingen zijn bedoeld voor- en geheel gericht op slechtziende mensen.

Tijdens de rondleiding maakt u kennis met het verhaal van het kasteel en bezoekt u een aantal ruimten waarin origineel meubilair uit de 18e eeuw bewaard is gebleven. Een te betasten plattegrond van het kasteel komt dan ook aan de orde. Een begeleider per bezoeker kan gratis deelnemen. Geleidehonden zijn toegestaan.

Aanmelden voor deze speciale rondleidingen kan alleen met een e-mail via kasteelloenersloot15@gmail.com. Na aanmelding wordt extra praktische informatie over de ontvangst en bereikbaarheid toegestuurd.

Bij deze speciale rondleidingen bezoekt u een kasteel waarvan het oudste deel, de donjon, gebouwd is rond 1250. In latere eeuwen werden meerdere bouwdelen toegevoegd. Kasteel Loenersloot groeide uit tot een groot, middeleeuws gebouwencomplex.

Eind 18e eeuw is het kasteel verbouwd tot een gerieflijke buitenplaats. Meerdere vertrekken werden van fraaie stucplafonds in late Rococostijl voorzien en op verschillende plekken verscheen mooi houtsnijwerk. Een af te tasten model van een deel van zo’n plafond is aanwezig.

Het interieur is sinds eind 18e eeuw vrijwel onveranderd gebleven en ademt nog steeds de sfeer van die tijd. De laatste bewoonster van het kasteel, jonkvrouw Magdalena Martini Buys, getrouwd met baron Van Nagell, heeft tot 1995 op het kasteel gewoond. In 2011 is het kasteel in beheer gekomen bij het Utrechts Landschap.

De kosten voor de speciale rondleidingen zijn € 5 voor beschermers (= leden) van het Utrechts Landschap en € 8,50 voor niet-beschermers. Een Museumjaarkaart is niet geldig.

Kijk voor meer informatie  over het kasteel op www.kasteelloenersloot.nl. Op die site staat ook een audiotour. Het kasteel is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of voor mensen die slecht ter been zijn.AbcoudeBaambruggeCultuurMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilniscultureel erfgoedgemeente de ronde venengemeente stichtse vechtkasteel loenerslootloenerslootrondleiding visueel beperktrtvronde venenstichting utrechts landschap


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×