Hoe zag het er vroeger uit?

De Ronde Venen – Hoe zag het er vroeger uit? Dat is een vraag die aan de orde komt in het septembernummer van de ‘Proosdijkroniek’, het kwartaalblad van de Historische Vereniging ‘De Proosdijlanden’. 

Met een coverfoto van Baambrugge uit begin twintigste eeuw en pakweg honderd illustraties, waarvan de meeste in kleur, krijgt de lezer een prachtige ondersteuning bij de verhalen over bijna alle dorpen in onze regio.

Het begint al met een reeks achttiende-eeuwse prenten bij het Uithoornse verhaal van Chris Woerden. Arie Bloed vertelt over het Vinkeveense Zuiderwaard. Ton Pepping, Nico van Kreuningen en Rolf Verkaik leverden de beelden van respectievelijk Abcoude, Mijdrecht en Wilnis met de bijbehorende toelichting. Aangaande De Hoef vertelt Ronald Wieman in een verslag van Piet van Buul over enkele historische vergissingen.

Stef Veerhuis leverde een reeks van nostalgische advertenties aan, naast een verhaal over Mevrouw van Wieringen. Andere vrouwen in deze editie worden beschreven door Wilma de Kruijter (over de Waverveense Doortje Spaan) en Maura Klinkhamer (over het afscheidnemende bestuurslid Geertje Oerlemans).

Vanuit de werkgroepen geven Henny Dekker (genealogie) en Joris Drubbel (archeologie) een interessante bijdrage. Uit het verenigingsarchief komen beelden van oud-Vinkeveen.

Ten slotte is een verslag opgenomen met heel veel foto’s van de eerste weken van de expositie ‘1672 RampZalig’ en een vooruitblik op wat nog komt. Met een kleine duizend bezoekers tot nu toe is de tentoonstelling in de R.K.-kerk te Vinkeveen een enorm succes. Tot eind oktober is deze tentoonstelling elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag gratis te bezoeken.

Uiteraard besteedt het blad aandacht aan de Open Monumentendag op 10 september a.s., enkele speciale activiteiten: een lezing van waterschapsdeskundige Maarten Ouboter en een signeersessie van striptekenaar Fred de Heij.

De nieuwe editie van het regionaal historische kwartaalblad De Proosdijkroniek verschijnt in de week van 12- t/m 18 september a.s.AbcoudeBaambruggeCultuurGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisabcoudebaambruggeCultuurde hoefde proosdijkoeriererfgoedexpositie 1672 rampzaliggemeente de ronde venengeschiedenishistoriehistorische vereniging de proosdijlandenhoe zag het er vroeger uitmevrouw van wieringenMijdrechtopen monumentendagenrtv ronde venenseptembernummertentoonstelling rampjaar 1672uithoornvinkeveenwaverveenWilnis


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×