Nieuwe dienstregeling ov per 11 december 2022

De Ronde Venen – De dienstregeling 2023 voor het openbaar vervoer in de provincie Utrecht die 11 december 2022 ingaat, biedt volgens de provincie Utrecht reizigers belangrijke pluspunten. Zo kunnen bewoners in Wilnis en Mijdrecht rekenen op een snellere route naar Breukelen en Amsterdam Zuidoost met het openbaar vervoer en gaan bij voldoende personeel de nachtbussen weer rijden in de provincie Utrecht. De provincie zegt ervoor te zorgen dat in 2023 het openbaar vervoer op peil blijft en ze trekt daarvoor € 50 miljoen extra uit om het OV-netwerk in stand te houden. Daarmee wil ze zoveel mogelijk reizigers verwelkomen in de tram en bus. Dit betekent dat de bussen en trams in de regel even vaak blijven rijden en zoveel mogelijk over dezelfde route.

Dit blijkt uit de vervoerplannen van U-OV en Syntus Utrecht voor de dienstregeling 2023 die door het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht zijn vastgesteld. Het openbaar vervoer in de provincie Utrecht klimt, volgens de provincie langzaam maar zeker uit een diep dal. Nu er geen coronabeperkingen meer zijn komen steeds meer reizigers terug. Maar het zal volgens de provincie nog geruime tijd duren voordat de bezetting van de bussen en trams terug is op het oorspronkelijke niveau. De provincie zegt dat uitbreiding van het aanbod van ritten nu niet te betalen is. Wel wil de provincie Utrecht vasthouden aan het huidige bedieningsniveau en zo flexibel mogelijk inspelen op de behoeften en aanbod van reizigers.

Na raadpleging van gemeenten, belangenorganisatie ROCOV en meer dan 1.100 reizigers die hebben gereageerd op de reizigersenquête heeft het dagelijks bestuur van de provincie besloten de definitieve plannen voor de dienstregeling 2023 vast te stellen. Naar aanleiding van de consultatie is besloten bij voldoende personeel de nachtbussen weer te laten rijden volgend jaar.

De gemeente De Ronde Venen heeft in oktober 2020 het Strategisch OV-plan vastgesteld. De gemeente stelt daarin een aantal wijzigingen voor om de kwaliteit van het openbaar vervoer te vergroten. Provincie, gemeente en Syntus hebben overleg gehad en een groot deel van de voorstellen wordt uitgevoerd. Met deze voorstellen sluit de vervoerder aan op de ov-plannen van de gemeente De Ronde Venen om de gemeente beter met OV te verbinden met de regio Amsterdam en Utrecht.

De belangrijkste wijzigingen per 11 december 2022 zijn als volgt:

  • Lijn 126 (Mijdrecht-Amsterdam Bijlmer/Arena) en lijn 130 (Uithoorn-Breukelen) rijden in Wilnis en Mijdrecht een kortere, en daarmee snellere, route. Beide lijnen rijden vanaf Vinkeveen niet meer via de Pastoor Kannelaan en Burgemeester Padmosweg in Wilnis, maar via de Mijdrechtse Dwarsweg en Industrieweg naar Mijdrecht. Dit levert een reistijdwinst op van 5 minuten per rit. Bedrijventerrein Mijdrecht en de nieuwe woonwijk De Maricken worden hiermee beter bereikbaar en reizigers uit Mijdrecht en Vinkeveen zijn sneller op hun bestemming. De overlast van bussen op de Burgemeester Padmosweg wordt hiermee beperkt. De bespaarde tijd wordt gebruikt om andere bussen goed op elkaar aan te laten sluiten en extra te laten rijden. De gemeente verbetert op de nieuwe route de bushaltes en breidt de fietsenstallingen uit.
  • Lijn 126 halteert bij het AMC. Het was nadrukkelijke wens voor een snelle busverbinding tussen Mijdrecht en het AMC.
  • Lijn 121 (Mijdrecht-Hilversum) rijdt maandag t/m zaterdag via de Burgemeester Padmosweg in Wilnis (en niet meer via de Veenweg). Hiermee blijft er ook na december 2022 een rechtstreekse lijn tussen Wilnis en Vinkeveen.
  • Een nieuwe buslijn rijdt op zondag tussen Wilnis en Mijdrecht Centrum via de Burgemeester Padmosweg met aansluiting op de lijnen 126 en 130. De bediening van Wilnis op zondag blijft zo op peil.
  • Lijn 123 (nu Mijdrecht-Woerden) rijdt de hele dag door naar Uithoorn. Dit compenseert het wegvallen van lijn 340 (Mijdrecht-Haarlem). Er blijft zo ook een rechtstreekse verbinding tussen Wilnis en Uithoorn.
  • Lijn 120 (Utrecht-Amsterdam Bijlmer Arena) rijdt bij wijze van proef van één jaar via Station Abcoude. De bediening van station Holendrecht komt daarmee te vervallen. De bediening van het station is een langgekoesterde wens vanuit de gemeente en bewoners van Abcoude en Baambrugge.

Kijk voor meer informatie over de vervoerplannen van  Syntus Utrecht op www.syntusutrecht.nl/vervoerplan2023.

Foto: Syntus Utrecht/Provincie UtrechtAbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisamc amsterdambedrijventerrein mijdrechtburgemeester padmosweg wilnisbuslijn 120de maricken wilnisdienstregeling 2023gemeente de ronde venenmobiliteitns-station abcoudeopenbaar vervoeropenbaar vervoer de ronde venenproef een jaarprovincie utrechtrocovrtv ronde venenstrategisch ov plan de ronde venensyntus utrechtvervoerplannen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×