Melissa van pierre zegt marathonschaatsen vaarwel

Mijdrecht – Marathonschaatster Melissa van Pierre uit Mijdrecht neemt na een uitstekend seizoen afscheid van het marathonschaatsen.

Binnen de Topdivisie dames rijdt de Mijdrechtse Melissa van Pierre al jaren verdienstelijk mee. Zij is lid van IJsclub Nooit Gedacht in Wilnis, maar kwam in de Topdivisie uit voor team Skadi. Na een aantal jaar op het hoogste niveau heeft Melissa besloten haar topsportcarrière te beëindigen.

Tijdens de winter van 1996 zette Melissa haar eerste schaatspassen op blokjes op het natuurijs in Wilnis. Zij was toen gelijk verkocht aan het schaatsen. Op 7-jarige leeftijd begon ze bij het jeugdschaatsen bij de IJsclub Nooit Gedacht in Wilnis, op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Daarnaast voetbalde ze bij CSW en deed ze aan wielrennen bij UWTC. Na het jeugdschaatsen koos Melissa volledig voor het schaatsen. Na haar overgang van het jeugdschaatsen naar de pupillen stond Melissa regelmatig op het podium.

In 2015 stroomde Melissa door naar de regioploeg van SKITS, een studentenvereniging in Amsterdam. Sindsdien richtte zich zij volledig op het marathonschaatsen. In het seizoen 2016/2017 ging het zo goed dat Melissa zelfs het Zesbanentoernooi won. Hierdoor mocht ze voor het eerst deelnemen aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. In seizoen 2017/2018 kwam Melissa uit voor Port of Amsterdam in de Topdivisie. Bij het gewestelijk kampioenschap dat jaar behaalde zij een mooie achtste plaats. Daarna opnieuw naar de Weissensee waar zij zesde werd op het criterium en 24e op de 200km. In 2019 werd Melissa zelfs tweede bij het gewestelijk kampioenschap.

Zo langzaamaan werd Melissa een gevestigde naam en een schaatsster om rekening mee te houden in het damespeloton. Vanaf dat moment was bij de marathonwedstrijden een klassering bij de eerste 25 wel een zekerheid.

Toen Port of Amsterdam stopte, werd ze voor het seizoen 2019/2020 gevraagd doorteam Skadi. Weer een stapje hoger, een beter team met een hele professionele aanpak. Helaas gooide corona voor alle marathonschaatssters roet in het eten, en omdat zij niet tot de categorie topsport werden gerekend, werden alle wedstrijden afgelast.

De Topdivisie ging echter in 2021/2022 weer van start en ditmaal met de garantie dat er sowieso geschaatst werd. Het marathonschaatsen kreeg eindelijk de waardering die het verdiende. 

Het afgelopen- en dus laatste seizoen was voor Melissa ook haar beste. Zij heeft een aantal malen bij de top 10 gereden. Daarmee bevestigde zij haar status binnen het peloton, mede door haar nimmer aflatende strijdlust en doorzettingsvermogen.

In tegenstelling tot  het mannenpeloton waar  bijna alleen maar fullprofs actief zijn, zijn er binnen het vrouwenpeloton maar een paar dames die zich volledig op het schaatsen kunnen richten. Melissa moest haar leven als topsporter combineren met haar werk als kinderverpleegkundige in het AMC in Amsterdam.

Als gevolg van corona ging dit seizoen de wedstrijd op de Weissensee niet door. Gelukkig mocht het gehele schaatspeloton wel afreizen naar het Zweedse Luleå. Tijdens dit evenement reed Melissa supersterk. Ze haalde veel vluchtpogingen terug, probeerde zelf in de kopgroep terecht te komen en trok regelmatig de sprint aan voor de kopvrouw van het team. In het algemeen klassement eindigde zij op een verdienstelijk 10e plaats. Door het gezamenlijk teamwerk eindigde het team op de 5e plaats in het ploegenklassement.

Met deze Zweedse kers op de taart zet Melissa nu een punt achter haar topsportcarrière. 

Op de foto: Melissa, met nummer 81, in actieMijdrechtNieuwsSportalternatieve elfstedentochtamc amsterdamgemeente de ronde venenmarathonschaatsenmelissa van pierreMijdrechtrtv ronde venenschaatsenSportteam skadiweissensee oostenrijk

Meer in dossier alternatieve elfstedentocht

Meer in dossier alternatieve elfstedentocht


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×