Van vinkeveen naar mexico: deze palingen worden een handje op weg geholpen

Vanaf de Kromme Mijdrecht reizen ze helemaal naar Mexico om zich voort te planten: palingen. Maar, dat kan alleen als iemand ze in Vinkeveen de sluis over zet. Want Nederland zit voor een groot deel op slot. Om de bedreigde vissoort te helpen is het project ‘Paling Over De Dijk’ opgezet.

De paling glipt over de rand van de meetbak, maar visser Bert Klinkhamer vangt de glibberige vis behendig uit de lucht en legt ‘m weer op z’n plek. Dan klinkt het oordeel: “90 centimeter”. En daarmee weet de palingvisser direct het geslacht: “Alles boven de 50 centimeter is een vrouwtje”.

De vis heeft een goed gewicht: 1,6 kilo. “Een mooie, gezonde paling”, volgens Klinkhamer. “Zie je die grote ogen? Deze is al klaar om te zwemmen. De zee over.” Want deze paling uit de Kromme Mijdrecht heeft nog een flinke reis voor de boeg. Hoewel palingen het water uit de Nederlandse polders heerlijk vinden om in op te groeien, planten ze zich hier niet voort. Dat doen ze alleen in de Sargassozee bij Mexico, zo’n 6000 kilometer verderop.

Om de paling een eindje op weg te helpen vangt Klinkhamer de vissen op deze plek: voor het gemaal bij Vinkeveen. “Dat is helaas nodig want Nederland is bijna helemaal hermetisch afgesloten”, vertelt de visser. “Geen vis kan er in of uit.” Zo kan deze paling uit de Vinkeveense polder niet zelf de zee bereiken.

Met het project “Paling Over De Dijk” helpen beroepsvissers de paling dijken en gemalen over. Dit gebeurt in samenwerking met stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN). De hoop is dat het nageslacht uiteindelijk weer terugkomt naar het Nederlandse water.

Kritiek op paling vissen

Al lange tijd gaat het niet goed met de paling. De vissoort dreigt zelfs uit te sterven. Daarom is er veel kritiek op de palingvisserij. Vorig jaar nog klonk er een zwaarwegend advies aan de Europese Unie: stop onmiddellijk met het vissen op paling. Maar dat lijkt stichting DUPAN geen goed idee.

“Wat je zeker niet moet doen is helemaal stoppen met vissen”, zegt Magnus van der Meer van DUPAN. Volgens hem kan dat alleen maar leiden tot illegaal vissen. “Als er geen vissers meer zijn hebben stropers vrij baan. Dan wordt er dus nog steeds gevist, maar heb je er geen zicht op.”

[prepr_photo f6bb0bde-eec4-4a6f-b507-eec7a650840b]

Op dit moment is het vissen op paling juist erg gecontroleerd, vertelt Van der Meer. “Nergens wordt onbeheerd gevist op paling.” Zo mogen alleen beroepsvissers op paling vissen, zijn er specifieke gebieden aangewezen waar wel niet gevist mag worden. Ook geldt in september, oktober en november een vangstverbod.

Daarnaast houden juist de vissers de palingstand in de gaten, zegt Van der Meer. Dat is cruciaal om te weten hoe het met de paling gaat. Vanuit stichting DUPAN worden jaarlijks ook tientallen miljoenen palingen uitgezet. Zo hoopt de organisatie de palingstand weer op peil te krijgen.

10 ton

Met de paling gaat het steeds beter, zegt Van Der Meer. “Onze indruk is dat de palingstand stabiel is en in sommige gebieden zelfs toeneemt.” Het Paling Over De Dijk project loopt nu tien jaar, en zeker de afgelopen jaren ziet hij goede resultaten. “We hebben recordvangsten. In het begin hadden we zo’n 600, 700 kilo, maar nu zetten we jaarlijks boven de 10 ton over.”

Ook in Vinkeveen gaat het goed met de paling, ziet palingvisser Klinkhamer. “Wij hebben geen klachten over de vangst of de de aantallen.” Ook hij wil zoveel mogelijk paling op weg sturen naar Mexico. Dus gooit hij regelmatig paling terug het water in. “De officiële maat voor paling is 28 centimeter, maar wij gooien palingen van 50 centimeter ook terug. Zo kunnen ze verder groeien en geslachtsrijp worden.” Deze gevangen paling is in elk geval klaar voor de oversteek. Met een plons gooit Klinkhamer de vis aan de andere kant van het gemaal in het water. “Zo. Die is veilig.”GemeenteNieuwsVinkeveenWaverveendupanpaling over de dijkpaling vissenpalingenvinkeveense plassen

Meer in dossier dupan

Meer in dossier dupan


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×