Informatieavond georganiseerde criminaliteit in buitengebied

De Ronde Venen – Op dinsdagavond 25 oktober jl. organiseerde gemeente De Ronde Venen samen met de politie en Meld Misdaad Anoniem een informatieavond over georganiseerde criminaliteit in het buitengebied. Aanwezigen kregen tijdens verschillende sessies meer informatie over criminele activiteiten en hoe die te herkennen. Ook was er een plattelandscoach die boeren helpt na te denken over de toekomst van hun bedrijf. Buiten konden de deelnemers bij de Ondermijningsbus ervaren hoe een hennepkwekerij of drugslab ruikt. Burgemeester Maarten Divendal en de politie gaven tijdens deze avond aan hoe belangrijk het is om signalen en vermoedens van georganiseerde criminaliteit (anoniem) te melden.

Het buitengebied is een prachtig gebied om te wonen en te ondernemen. Tegelijk is het ook aantrekkelijk voor criminelen en hun ondermijnende activiteiten. Zo is er weinig toezicht en handhaving, waardoor deze plek perfect is om een hennepkwekerij of drugslab op te zetten. Criminelen zoeken contact met boeren en willen veel geld betalen voor een loods of schuur. Boeren die hier in meegaan kunnen daarna geen ‘nee’ meer zeggen en worden vaak bedreigd. Daarom is het goed om bewoners hier goed over te informeren.

Gemeente en politie gingen met de aanwezigen in gesprek over de gevaren van ondermijnende criminaliteit. Burgemeester Maarten Divendal: “Het is goed om van de boeren te horen wat er speelt in de buurt. Maar ook dat zij weten waar ze terecht kunnen met vragen. Of als ze vermoeden dat er criminele activiteiten plaatsvinden, dat ze weten dat zij hiervan een melding kunnen maken, zodat we samen criminelen buiten de deur houden.”

Het Keurmerk Veilig Buitengebied is een samenwerkingsverband tussen alle partners die ogen en oren in het buitengebied hebben. Dit zijn onder andere de gemeente, politie, brandweer, Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), Omgevingsdienst Regio Utrecht, Stedin, provincie Utrecht en Staatsbosbeheer. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid stuurt de samenwerking aan. Samen werken de partijen aan het vergroten van de veiligheid en leefbaarheid van het buitengebied van De Ronde Venen.

Inwoners van het buitengebied zijn van harte welkom om mee te praten over wat er speelt in de buurt. Door een e-mail met naam en adres te sturen naar ondermijning@derondevenen.nl melden zij zich aan. De gemeente neemt dan contact met de inwoners op, zodat zij een nog beter beeld krijgt van veiligheid en leefbaarheid in de buurt.

Inwoners die criminele activiteiten zien kunnen dit melden bij de gemeente door een e-mail te sturen naar ondermijning@derondevenen.nl, of de politie te bellen op 0900 88 44 (geen spoed). Volledig anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem op 0800 70 00.

De plattelandscoach helpt boeren en erfeigenaren in het buitengebied met de toekomst van hun bedrijf of erf. De eerste 25 uren zijn gratis. Daarna geldt een kleine eigen bijdrage. In totaal zijn er 9 coaches elk met hun eigen kennis. Aanmelden kan op https://lami.nl/plattelandscoaches of telefonisch op 088 888 66 33.

Geplaatst door Ferry MulderAbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisburgemeester maarten divendalcentrum voor criminaliteitspreventie en veiligheidcriminele activiteiten buitengebiedgemeente de ronde veneninformatieavond georganiseerde criminaliteit buitengebiedkeurmerk veilig buitengebiedmeld misdaad anoniemondermijnende activiteiten buitengebiedplattelandscoachpolitie de ronde venenrtv ronde venenveiligheidveiligheid buitengebied


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×