'syntus financieel in zwaar weer'

Regio – Openbaar vervoerbedrijf Syntus Utrecht zit door de terugloop van het aantal reizigers tijdens en na de  coronacrisis en de financiële effecten daarvan, financieel in zwaar weer. Dit vertelde wethouder Anja Vijselaar afgelopen donderdag tijdens de Politieke Commissievergadering. 

Nadat zij de woensdagavond daarvoor al had toegelicht dat Syntus door personeelsgebrek voorlopig geen nachtbussen zou laten rijden, werd zij afgelopen donderdagavond door het RVB-raadslid Serge Kraaikamp opnieuw bevraagd over het niet laten rijden van nachtbussen. Ook wilde hij van de wethouder weten of in het contract tussen Syntus Utrecht en de provincie Utrecht, een boeteclausule stond in het geval dat Syntus niet aan haar contractverplichtingen voldeed.

Wethouder Vijselaar legde nogmaals uit dat zolang Syntus niet haar gewone dagelijkse dienstrooster volledig kon uitvoeren, geen nachtbussen zouden rijden. Volgens de wethouder zat Syntus op zo’n 98% van dat dagelijkse dienstrooster.

Voor wat betreft de boeteclausule bevestigde de wethouder dat zo’n clausule in het contract tussen Syntus en de provincie was opgenomen. De provincie had echter afgezien van het opleggen van een boete, omdat Syntus, zoals wethouder Vijselaar het omschreef ‘in zwaar financieel weer’ zit. De boete opleggen zou het bedrijf wellicht over de over de rand duwen, en dan kwam het openbaar vervoer in het westelijk deel van de provincie helemaal stil te liggen. Bijkomend probleem is dat er op zo’n korte termijn geen vervangende vervoeder te vinden zou zijn.

De provincie Utrecht richt zich nu op de nieuwe concessieperiode die in december 2025 ingaat. 

Geplaatst door: Ferry MulderAbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisboete syntusconcessie utrecht westgemeente de ronde venenkeolis nederlandmobiliteitnachtbusnachtbus terugnieuwe concessieperiodeopenbaar vervoeropenbaar vervoer provincie utrechtprovincie utrechtrtv ronde venenserge kraaikampsyntus utrechtwethouder anja vijselaar

Meer in dossier boete syntus

Meer in dossier boete syntus


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×