De oliebollen zijn op, maar wat gebeurt er met al die liters frituurvet?

Uit onderzoek van de waterschappen blijkt dat bijna de helft van de mensen gebruikt frituurvet nog altijd in de gootsteen of wc giet. Dat kan grote problemen veroorzaken in leidingen. Willy’s Vet uit Mijdrecht heeft een betere bestemming: dit bedrijf recyclet het vet en maakt er brandstof van. 

Chris Buijtenhek steekt zijn vinger in een groot blauw vat en stopt ‘m in zijn mond. “Dit komt gegarandeerd van een Chinees.” De ton ernaast is van een snackbar, dat proeft hij meteen. “Dit smaakt naar patat.” Deze expertise heeft Chris opgedaan in de dertien jaar dat hij frituurvet ophaalt met zijn bedrijf Willy’s Vet. Van de geur en smaak heeft hij geen last. “Lekker toch? Ik ben echt een vetboer.”

Hij krijgt een telefoontje. Nóg een oliebollenkraam die vraagt of hij langs kan komen. De vetverzamelaar heeft het druk na de feestdagen, want er is weer veel gefrituurd. Zo ook bij oliebollenkraam Zelfgebakken in Mijdrecht waar Chris vandaag langsgaat.

20.000 oliebollen

Oliebollenbakker Denny van Schoneveld plaatst een blauw vat onder de frituurpan en zet het kraantje open. Langzaam drupt het vet in het vat. Hier en daar drijft nog een krentje van de honderden oliebollen die er in gebakken zijn. De bakker moet nog even bijkomen van de drukte van afgelopen weekend. “Op 31 december hebben we wel 20.000 oliebollen gebakken. Dat is bijna voor heel De Ronde Venen.” 

Er is dus ook flink wat olie doorheen gegaan. Denny rekent even na: “We hebben tien van zulke pannen van vijftig liter vet. Dat is op de laatste dag met verversen erbij al bijna duizend liter vet.” Dat gebruikte vet haalt Chris dan weer op. De afgelopen weken heeft hij wel driehonderd tripjes naar oliebollenkramen gemaakt. Maar ook frituurvet van de snackbar of een Chinees restaurant is bij hem welkom. 

[prepr_photo c2ecc5e2-9f82-4a6b-91c8-906dde446d4e]

Terug in zijn loods opent hij een paar van de tientallen blauwe tonnen die opgeslagen staan. Soms is de inhoud vloeibaar, dan is het weer een dikke gestolde massa. In één vat drijft nog wat kroepoek, maar dat is voor Chris geen probleem. “Al dit vet wordt verhit en dan zakt het vocht en vuil naar beneden.” Dat proces wordt herhaald tot de olie weer helemaal schoon is. De schone olie wordt gebruikt voor biodiesel. “Helemaal gerecycled dus”, aldus Chris.

Plaatselijke sportvereniging

Wat moet de thuisbakker eigenlijk met zijn oude vet doen? “Vooral niet in het riool gooien”, waarschuwt Chris. Dat wordt nog altijd veel gedaan en dat is slecht voor de leidingen. “Die kunnen verstopt raken” zegt Chris. “Dan heeft straks de hele wijk een probleem.”

Tegenwoordig staan er op veel plekken containers om het vet in te leveren. Chris laat een grote gele container zien die vol zit met flessen frituurolie. “Je kan het gewoon teruggieten in de fles na het frituren en het bij je sportvereniging inleveren.” Die krijgen een vergoeding van Chris als hij het vet ophaalt. “Zo kunnen clubs bijvoorbeeld hun vrijwilligers betalen of weer nieuwe frituurolie kopen.”

De liefde voor het vet gaat diep bij Chris. Hij vertelt dat zijn vrouw ooit een airfryer kocht. De grote vijand van deze vetboer. “Frituren hoort gewoon in vet. Dat smaakt ook veel beter.” De gloednieuwe airfryer is thuis nooit gebruikt, weet Chris. Hij was dezelfde dag nog spoorloos verdwenen.GemeenteMijdrechtNieuwsfrituurfrituurvetlokale bedrijvenMijdrechtnieuwjaaroliebollenoud en nieuwvetwilly's vetzelfgebakken

Meer in dossier frituur

Meer in dossier frituur


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×