Werkgevers streekvervoer roepen op tot stoppen stakingen

Regio – Medewerkers in het streekvervoer staken vandaag weer verspreid over het land. In de provincie Utrecht rijdt 50 procent van de bussen en in de stad Utrecht meer dan 70 procent. De sneltram rijdt helemaal niet. Dat meldt de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), die de vakbonden oproept om weer in gesprek te gaan en de puzzel opnieuw te leggen.

Het gaat om de derde van in totaal vijftien stakingsdagen, die worden uitgesmeerd over een periode van zes weken. De medewerkers van bedrijven als Arriva, Qbuzz (U-OV), Syntus en Keolis willen meer loon, maar ook maatregelen om de werkdruk te verlagen. De cao-onderhandelingen met werkgeversvereniging VWOV zitten echter muurvast. De staking heeft betrekking op een cao die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, voornamelijk buschauffeurs.

“Landelijk bezien rijdt op basis van de ochtendbeelden van de verschillende vervoerders ruim de helft van het openbaar vervoer. Met wederom regionale verschillen”, meldt de VWOV, die ook vermoedt dat bij de vakbonden een vertekend, hoger beeld bestaat van de stakingsbereidheid. “Uit berichtgeving van de vakbonden afgelopen week blijkt dat meerdere stakers lid zijn van twee vakbonden en zo een dubbele stakingsuitkering ontvangen. Ook zijn er waarschijnlijk op stakingsdagen bij de vakbonden mensen geregistreerd als stakers die vrij zijn, of die ziekgemeld zijn.”

Fred Kagie, voorzitter van de VWOV, benadrukt dat staken echt geen zin heeft. “Laten we de puzzel opnieuw leggen, maar niet onder druk van ultimatums of deze stakingen. We willen aan tafel en samen op zoek naar oplossingen. Dat kan wat ons betreft ook met een gespreksleider erbij.” De VWOV geeft daarbij wel op voorhand aan dat werkgevers niet kunnen voldoen aan de eisen van de vakbonden die de basis zijn voor de stakingen. FNV legt een looneis neer van 16,9 procent bij een cao van een jaar, terwijl CNV 14 procent loonsverhoging eist bij een cao van 18 maanden. “Dat geld is er niet”, stelt VWOV. “Stakingen duperen reizigers en het brengt niets. Ook als veel bussen rijden, maar de jouwe niet is dat meer dan zuur. Het werkt ontwrichtend. Er staat bijvoorbeeld een stakingsdag gepland op 15 maart, verkiezingsdag. Dat heeft gevolgen voor mensen die om te stemmen afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. De VWOV roept vakbonden op: ‘Stop hiermee, dan gaan we in gesprek’.”

Omdat het cao-conflict maar blijft voortduren, vindt de FNV eigenlijk dat de overheid moet ingrijpen. FNV-bestuurder Marijn van der Gaag zei vrijdag dat werknemers in het streekvervoer mede overwerkt zijn doordat aanbieders tijdens aanbestedingen beknibbelen op bijvoorbeeld pauzes of regelmatige roosters. Omdat de overheid met het systeem van aanbesteden is gekomen, houdt de FNV de overheid medeverantwoordelijk. “We willen linksom of rechtsom gewoon dat het wordt opgelost”, voegde Van der Gaag daaraan toe.Woensdag en vrijdag wordt er ook weer gestaakt. Voor dinsdag en donderdag zijn in Friesland en Groningen acties aangekondigd door de streekvervoerwerknemers van de cao Multimodaal, waar voornamelijk treinpersoneel onder valt. Friesland en Groningen hebben deze week dus iedere dag te maken met een staking in het openbaar vervoer. Bij de NS en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt niet gestaakt.

Bron: RTV Utrecht

Geplaatst door: Ferry Mulder



AbcoudeBaambruggeEconomieMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilniscao streekvervoercnvfnv streekvervoerfred kagiegemeente de ronde venenkeolis nederlandmobiliteitopenbaar vervoerrijksoverheidrtv ronde venenstaking streekvervoerstreekvervoersyntus utrechtvereniging werkgevers openbaar vervoervwov


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×