Koninklijke onderscheiding brandweerman marcel dokter

Wilnis – Marcel Dokter uit Wilnis is zaterdag 25 maart jl. benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt de onderscheiding met name vanwege zijn jarenlange verdiensten voor de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV). Daarnaast vervulde hij verschillende functies voor de vrijwillige brandweer.

Marcel Dokter nam zaterdag afscheid als postcommandant van de brandweer Wilnis en daarbij droeg hij het commando over aan Rutger Outshoorn. Tijdens de bijeenkomst werd Marcel verrast door burgemeester Maarten Divendal die hem de koninklijke onderscheiding opspeldde.

Sinds de oprichting in 2007 is hij lid, en sinds 2014 voorzitter, van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV). Deze vereniging begon als een emancipatiebeweging voor brandweervrijwilligers en groeide onder zijn voorzitterschap uit tot een volwaardige vakvereniging met 6.000 leden. De vereniging is d√© belangenbehartiger van brandweervrijwilligers in Nederland. De VBV is een door het ministerie van Justitie en Veiligheid en het parlement erkende vakvereniging voor de brandweer. Marcel blijft voorlopig nog voorzitter van de VBV.

Marcel Dokter (1961) is al ruim 42 jaar een actief lid bij de vrijwillige brandweer in Wilnis. De laatste 15 jaar was hij postcommandant van de kazerne aan de Pieter Joostenlaan. Als vrijwilliger bij de brandweer was hij nauw betrokken bij de bestrijding van de dijkdoorbraak in Wilnis in 2003. Hij was als eerste ter plaatse en gaf vervolgens 8 dagen, bijna ononderbroken, leiding om de ramp tot een goed einde te brengen. Hij dichtte onder andere lekken in de gasleiding, stond inwoners van Wilnis bij, coördineerde het weer vullen van de ringvaart en leidde leden van het Koninklijk Huis rond.

Daarnaast had Dokter een bijzondere rol bij het opgraven van de Vickers Wellington bommenwerper in Wilnis en bij de berging van de 3 Canadese bemanningsleden. Deze kregen na hun opgraving een nieuwe rustplaats in Wilnis en worden daar jaarlijks op 4 mei herdacht. Hierbij zijn ook vaak veteranen aanwezig en Marcel is hun contactpersoon.

Op de foto: Burgemeester Maarten Divendal (r) feliciteert Marcel Dokter met zijn onderscheiding

Geplaatst door: Ferry MulderGemeenteNieuwsWilnisbrandweerburgemeester maarten divendalde ronde venenhulpdienstenkoninklijke onderscheidingridder orde oranje nassaurtv ronde venenveiligheidveteranenWilnis


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×