Nostalgische filmmiddag Abcoude

Dit jaar bestaat de historische vereniging De Proosdijlanden veertig jaar. Mede om deze reden is de afgelopen maanden een reeks van nostalgische filmmiddagen georganiseerd. De filmmiddagen in Wilnis, Mijdrecht en Vinkeveen waren een enorm succes. De laatste voorstelling in deze reeks is zaterdag 1 juni in het Theater Piet Mondriaan in Abcoude.

 

De filmfragmenten over Abcoude betreffen onder meer een vijftal filmpjes van E.J. Post over Abcoude in de jaren ’30 en ’40. Ze geven beelden van Abcoude en omgeving, met daarin ’t Meerhuis, activiteiten tijdens de feestweek en de huldiging van Nida Senff. Nida verwierf internationale faam door bij de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn een keerpunt te missen. Ze zwom terug om alsnog aan te tikken en vervolgens won ze de finale van de 100 meter rugslag na een furieuze eindsprint. Tevens beelden van de winters en zomers eind jaren dertig en veertig.

De belangrijkste filmdelen betreffen opnames uit 1963, gemaakt in opdracht van verzekeringsmaatschappij ‘Draagt Elkanders Lasten’. We zien het dorp en veel mensen in hun (werk-)omgeving. Ook kinderen op school krijgen ruimschoots aandacht.

Tot slot zijn er wat films van A. Hartman over bejaardentochten uit 1949 en 1950, beide met een einde tijdens de kermis. Ton Pepping heeft deze films kunnen redden uit een afvalcontainer tijdens een opruiming.

Het totale programma beslaat, inclusief een pauze, ruim twee uur.

De voorstelling begint om 13:30 uur. De zaal is open vanaf 13:00 uur. Kaarten zijn vanaf maandag 13 mei a.s. verkrijgbaar bij Fred Abcoude aan de Hoogstraat 32. De kaarten geven recht op toegang en een kop koffie of thee.

Mocht u na de filmmiddag een filmfragment willen bestellen, maak dan een afspraak met de heer Arie Noteboom via notebooma@gmail.com. Neem daarbij een usb stick of disk mee. Als tegenprestatie wordt van u een donatie van € 5 per filmdeel (of een ruimer bedrag naar eigen goeddunken) gevraagd t.b.v. de historische vereniging.

Voor de filmmiddag op 18 mei a.s. in Vinkeveen zijn de kaartjes te koop bij Albert Heijn aan de Herenweg en bij Jumbo in het winkelcentrum Zuiderwaard.AlgemeenCultuurDe Ronde VenenNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×